Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Trump elnökként már több mint 10 ezerszer nem mondott igazat

2019.04.29. 22:58

Hivatalba lépése óta Donald Trump amerikai elnök már több mint 10 ezer hamis vagy félrevezető állítást tett – írja a Washington Post a lap saját tényellenőrző adatbázisa alapján. Ez azt jelenti, hogy Trump átlagosan napi 12-szer nem bontja ki az igazság minden részletét.

Persze megfigyelhetők bizonyos szezonális ingadozások az elnök igazmondásában. Az ötezres határt még 601 nap alatt érte el, ami napi nyolcas átlag. A 10 ezreshez viszont már csak további 226 napra volt szüksége, ez április 26-án következett be, és ebben a hét hónapos időszakban már napi 23 hamis vagy félrevezető állítást tett.

A növekedést magyarázhatja, hogy intenzív időszakról van szó: a félidős választási kampány, a mexikói határfal miatti kormányzati leállás és a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatala is beleesett. Április 25-én, egy Fox Newsnak adott telefonos interjúban például 45 percre jutott 45 problémás állítás. A folyamatosan frissített számláló szerint most, 828 nap után Trump összesen 10 111-nál tart.

A hamis vagy félrevezető állítások egyötöde a migrációval kapcsolatos. A legtöbbször, eddig összesen 160-szor megismételt ilyen állítása az volt, hogy már javában épül a mexikói határra ígért fal, ezt olykor még fotókkal is illusztrálta – de attól még nem igaz, a képek pedig egy másik építkezésről készültek.

A problémás állítások 22 százaléka kampányeseményeken hangzik el.