János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump elnökként már több mint 10 ezerszer nem mondott igazat

2019.04.29. 22:58

Hivatalba lépése óta Donald Trump amerikai elnök már több mint 10 ezer hamis vagy félrevezető állítást tett – írja a Washington Post a lap saját tényellenőrző adatbázisa alapján. Ez azt jelenti, hogy Trump átlagosan napi 12-szer nem bontja ki az igazság minden részletét.

Persze megfigyelhetők bizonyos szezonális ingadozások az elnök igazmondásában. Az ötezres határt még 601 nap alatt érte el, ami napi nyolcas átlag. A 10 ezreshez viszont már csak további 226 napra volt szüksége, ez április 26-án következett be, és ebben a hét hónapos időszakban már napi 23 hamis vagy félrevezető állítást tett.

A növekedést magyarázhatja, hogy intenzív időszakról van szó: a félidős választási kampány, a mexikói határfal miatti kormányzati leállás és a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatala is beleesett. Április 25-én, egy Fox Newsnak adott telefonos interjúban például 45 percre jutott 45 problémás állítás. A folyamatosan frissített számláló szerint most, 828 nap után Trump összesen 10 111-nál tart.

A hamis vagy félrevezető állítások egyötöde a migrációval kapcsolatos. A legtöbbször, eddig összesen 160-szor megismételt ilyen állítása az volt, hogy már javában épül a mexikói határra ígért fal, ezt olykor még fotókkal is illusztrálta – de attól még nem igaz, a képek pedig egy másik építkezésről készültek.

A problémás állítások 22 százaléka kampányeseményeken hangzik el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!