Rafael
19 °C
33 °C

Elmarasztalta Strasbourg Oroszországot tüntetések betiltása miatt

2019.04.30. 14:47

Elmarasztalta Oroszországot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) két tüntetés betiltása és a szervezők véleménynyilvánítási szabadságának korlátozása miatt, írja az MTI.

Az EJEB összevonva kezelt két ügyet, ugyanis lényegében mindkettőben az történt, hogy az orosz hatóságok betiltottak egy tüntetést, amelyet végül ennek dacára is megtartottak. Az egyik esetben a szervező az interneten buzdított részvételre, ezért a hatóságok blokkolták a profilját a VKontakte közösségi oldalon és elérhetetlenné tették több blogbejegyzését. A másik eset is hasonló, csak ott még rövid időre őrizetbe is vették a szervezőt.  Bár az ítélet nem nevesíti a felpereseket, feltehetően az ellenzéki Alekszej Navalnij megmozdulásairól van szó.

A bírói testület kedden kimondta, hogy az intézkedéseivel Oroszország több pontját is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, nevezetesen a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a hatékony jogorvoslatról szóló cikkelyeket.

A strasbourgi bírák a két felperesnek összesen 30 ezer euró (mintegy 9,7 millió forint) kártérítést és perköltséget ítéltek meg.

A most kihirdetett elsőfokú ítélet ellen a felek három hónapig fellebbezhetnek.

Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes ország számára. Moszkva azonban korábban bejelentette, nem fogja elismerni az európai emberi jogi bíróság ítéleteit, amíg az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében vissza nem kapja szavazati jogát, amelyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben.