Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egy nap után meg is bukott egy új észt miniszter

2019.05.01. 07:21

Az észt államfő kedden felmentette hivatalából az euroszkeptikus Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) egyik miniszterét, egyetlen nappal az új tallinni kormány beiktatása után – írja az MTI. Marti Kuusik külkereskedelmi és technológiai minisztert a kormányfő kérésére menesztették – áll Kersti Kaljulaid elnök részleteket nélkülöző közleményében.

A szokatlan lépésre azután került sor, hogy az észt rendőrség az Ekspress Grupp médiacsoport riportja alapján nyomozást indított Kuusik ellen családon belüli erőszak gyanújával. A politikus tagadta, hogy bármilyen törvénysértést elkövetett volna.

Nem volt elég a média szörnyű támadása, a főügyészség is úgy döntött, hogy bűnügyi vizsgálatot indít ellenem. Ebben a helyzetben nem tudok miniszteri munkát végezni, és a kormány többi része sem tud rendesen munkához látni

– mondta kedd esti nyilatkozatában a radikális jobboldali politikus. Jüri Ratas miniszterelnök hasonlóan kommentálta a történteket, azt állítva, hogy a miniszter önként távozott.

Kuusik egyike volt annak az öt miniszternek, akit az EKRE delegálhatott az új észt kormányba, miután bevándorlásellenes üzeneteivel sikerült megdupláznia erejét a márciusi választásokon, mindenekelőtt a szegényebb vidéki körzetek széles körű támogatásával. A párt nyomására bekerült a koalíciós megállapodásba, hogy Észtország egyetlen menekültet sem fog befogadni a Brüsszel által kidogozott uniós kvótarendszer alapján.

Az EKRE két másik partnerrel, a miniszterelnököt adó Észt Centrumpárttal és a nemzeti-konzervatív Pro Patria párttal közösen alakított koalíciós kormányt, egyenlően osztva el egymás között a tizenöt tárcát. Az észt társadalmat eléggé megosztó EKRE részéről egy apa-fia páros is miniszter lett: Mart Helme a belügyi, fia, Martin Helme pedig a pénzügyi tárcát kapta.