Bernát, Felícia
EUR 384,37 Ft
USD 363,30 Ft
7 °C
31 °C

Szudánban a diktátor után a tábornokoknak is távoznia kell

2019-04-20T114136Z 1827259130 RC1696BC4780 RTRMADP 3 SUDAN-POLIT
2019.05.01. 14:03

Két hónapot ad az Afrikai Unió (AU) a szudáni hadseregnek, hogy civil kormánynak adja át a hatalmat. Az afrikai államok uniója „mélységes sajnálattal nyugtázza, hogy az átmeneti katonai tanács az áprilisban szabott 15 napos határidőre nem adta át a civileknek az ország irányítását” – derül ki a kommünikéből.

A hatvannapos határidő az utolsó haladék a szudáni katonaságnak, hogy félreálljon, és civileknek adja át az ország vezetését.

Szudánban április 11-én a hadsereg megpuccsolta az országot 30 évig irányító Omar el-Besír elnököt. A tüntető tömeg már december óta követelte a lemondását az 1989 óta hatalmon lévő elnöknek. A forradalom azonban ezzel nem győzött, a civilek attól tartanak, hogy a katonai vezetés az előző rezsim embereinek hatalmát akarja bebetonozni.

Besír eltávolításakor a katonák azt ígérték, hogy két éven belül választásokat tartanak, a civilek és az Afrikai Unió azonban gyors hatalomátadást akart. Felállt egy átmeneti katonai tanács, a hadsereg és a civilek hatalommegosztására azóta is folynak a tárgyalások. Az AU először egy 15 napos határidőt adtott, majd ezt bővítették még két hónappal. A nemzetközi szervezet azzal fenyeget, hogy szankciós eszköztárának minden eszközét kész bevetni azok ellen, akik bármilyen módon fenyegetik a szudáni helyzet megoldását – írja az MTI.

A közlemény méltatja ugyan a fokozatos fejlődést, hogy a hatalmat gyakorló hadsereg párbeszédet folytat a tiltakozó civilekkel az átmenet módozatairól, de ezt kevésnek tartja. Az unió felszólította a szudáni feleket, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, és tartózkodjanak minden olyan nyilatkozattól és lépéstől, amely veszélybe sodorhatja a kialakult krízis megoldására irányuló erőfeszítéseket.

(Borítókép: Omar el-Besír 2019. április 1-én. Fotó: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters) 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás