Jusztin
13 °C
30 °C

Kézigránát miatt amputálni kellett egy férfi karját az összecsapások után

2019.05.02. 19:08

Több száz fős tömeg ellen vetettek be éles töltényt Beninben a választások után kialakuló tüntetéseken, írja az AFP hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A nyugat-afrikai országban április végén tartottak választásokat, ahol a kormányzó elnök, Patrice Talon szövetségesei teljes mértékben kiszorították a parlamentből az ellenzéket – ami el sem tudott indulni a voksoláson a nemrég átírt választási törvény miatt.

A szavazás óta rendkívül heves a közhangulat: az ország legnagyobb városában, Cotonouban százak vonultak utcára, legtöbben a volt elnök, Boni Yayi házához mentek. Ő a voksolás bojkottjára szólította fel híveit, az eredmények láttán pedig azt mondta,

választási államcsíny történt.

A volt elnök házához biztonsági erőket vonultattak fel, és órákon át vették körül – az ország belügyminisztere szerint azért, hogy megakadályozzák az engedély nélküli gyűléseket. Yayi hívei viszont nem tántorodtak el, és úttorlaszokat emeltek a házhoz vezető úton, mert attól félnek, hogy a politikust őrizetbe akarják venni.

A ház körül a tüntetőket szerda este éles lőszerrel támadták meg a biztonsági erők, ami miatt egy nő belehalt a sérüléseibe,

egy férfinak pedig egy kézigránát miatt amputálni kellett a karját.

Csütörtökre katonákat vezényeltek ki a tüntető ellenzékiekre, akik azt mondják, Patrice Talon autoriter fordulatot hajt végre.

Eközben az ország északi részén, Kandiban felgyújtották Benin egyik legnagyobb gyapotüzemét, ami azért szimbolikus, mert Patrice Talon gyapotgyártásból gazdagodott meg, mielőtt politikus, majd elnök lett.

Benin 1990 óta példaértékű demokráciának számított Afrikában, a korábbi választásokon a részvétel rendre meghaladta az 50 százalékot, írja a France 24 cikke. Most a nem végleges adatok szerint közel 80 százalék volt a távolmaradók aránya, a voksolás alatt pedig az országban többször is leállították az internetet. Az Amnesty International és számos helyi civil szervezet szerint „a megtorlás szintje aggasztó”.