Elengedték a Kim Dzsongnam meggyilkolásával vádolt vietnami nőt

2019.05.03. 08:23

Az észak-koreai vezető féltestvérét, a 47 éves Kim Dzsongnamot 2017 februárjában VX ideggázzal gyilkolták meg Kuala Lumpur repterén. A vádak szerint  a merényletet az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnámi Doan Thi Huong követtek el. Vallomásuk szerint a két nő úgy tudta, hogy ártalmatlan, kandikamerás felvételben vesznek részt.  Tavaly augusztusban a legfelsőbb bíróság még látott bizonyítékot arra, hogy a két nő négy észak-koreaival egy jól megszervezett összeesküvésben vett részt, de az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania, hogy szándékukban állhatott Kim Dzsongnam meggyilkolása.

Idén márciusban háromévi börtönbüntetésre ítélte a vietnámi nőt, miután a nő elismerte, „szándékos testi sértést követett el egy veszélyes eszközzel”, és az ügyészség visszavonta a gyilkosság vádját ellene, valamint a másik gyanúsított, az indonéziai Siti Aisyah ellen, akit idén márciusban engedtek szabadon. 

DOAN THI HUONGNAK JÓ MAGAVISELETE MIATT ELENGEDIK BÜNTETÉSE EGYHARMADÁT. BESZÁMÍTVA AZ EDDIG BÖRTÖNBEN ELTÖLTÖTT IDŐT, A KÉT ÉV MOST LEJÁRT.

Az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolása ügyében megnevezett négy észak-koreai állampolgár – Hong Szonghacs, Ri Dzsihjon, Ri Dzsenam, továbbá O Dzsonggil – nincs őrizetben. Ők még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát. 

A malajziai tisztviselők hivatalosan nem is vádolták meg Észak-Koreát az ügyben, illetve az is egyértelművé vált, hogy nem szeretnék az esetet politikai síkra terelni. Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

(MTI, Reuters

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport