Merkel kategorikusan nemet mondott Orbánnak

2019.05.03. 12:42

Elutasította Angela Merkel német kancellár a magyar kormányfőnek arra tett javaslatát, hogy az Európai Néppárt (EPP) legyen nyitott és működjön együtt a Liga olasz kormánypárt által kovácsolt új jobboldali, populista szövetséggel. 

Az MTI tudósítása szerint a nigeri látogatáson tartózkodó kancellár kifejtette: teljes mértékben egyetért Manfred Weberrel, az EPP csúcsjelöltjével, aki szerint a Néppárt semmiféle módon nem fog együttműködni a radikális jobboldali pártokkal a május végi európai parlamenti választások után.

Angela Merkel egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve.

Orbán Viktor csütörtökön Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Matteo Salvinivel, a Liga elnökével. A magyar miniszterelnök arról beszélt, fontos kérdés, kivel fog össze a Néppárt a május 26-i EP-választásokat követően. Szerinte ugyanis az EPP-től balra eső pártok a bevándorlás mellett vannak, az attól jobbra lévő pártok pedig, így elsősorban a Salvini által alapított Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN), ellenzik azt.

A magyar miniszterelnök szorgalmazta, hogy az EPP legyen nyitott az együttműködésre a tőle jobbra álló pártokkal - például a Ligával -, mert szerinte Európának bevándorlásellenes politikai erők szövetségére van szüksége.

A kormányfő a péntek reggeli Kossuth rádiós nyilatkozatában is megismételte elképzelését, miszerint a Néppártnak össze kellene fognia Salvinivel. Merkel mellett elutasította Orbán Viktor felvetését a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer is, aki a kancellárt váltotta a pártelnöki tisztségben. A politikus német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy

ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára.

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: a spanyolországi parlamenti választások eredménye is mutatja, hogy a közeledés a jobboldali populistákhoz „teljes tévút”.  • Tippek
  • Babaváró hitel