Csak az adóbevallásukat nyilvánosságra hozók lehetnek elnökjelöltek 2020-ban Kaliforniában

2019.05.03. 05:58

A kaliforniai szenátus csütörtökön törvényjavaslatot fogadott el arról, hogy

a 2020-as választásokon az elnökjelölti listán csakis azok szerepelhetnek, akik öt évre visszamenőleg közzétették adóbevallásukat.

Az MTI tudósítása szerint a törvényjavaslatot nagy többséggel, 27:10 arányban fogadta el a helyi szenátus, elemzők szerint válaszként arra, hogy Donald Trump elnök kijelentette: más elnökjelöltektől eltérően ő nem kívánja nyilvánosságra hozni az adóbevallását, mert azt szerinte még mindig vizsgálja az adóhatóság.

Ha a törvényjavaslat a kaliforniai kormányzó aláírása után hatályba lép, és Donald Trump változatlanul nem hozza nyilvánosságra az adóbevallását - a törvény megkövetelte öt évre visszamenőleg - akkor előfordulhat, hogy a neve nem fog szerepelni az elnökjelölti listán az előválasztáson Kaliforniában.

A nyugati parti állam az Egyesült Államok legnépesebb tagállama, és az első között tartja meg az előválasztásokat.

"Mi úgy hisszük, hogy Donald Trumpnak - ha valóban nincs semmi rejtegetnivalója - elő kell állnia az adóbevallásaival", jelentette ki az amerikai sajtónak Mike McGuire helyi demokrata párti politikus, aki a törvényjavaslat egyik előterjesztője volt. Eközben a kaliforniai szenátus  tíz republikánus politikusa a törvényjavaslat ellen voksolt. Brian Jones, a helyi republikánusok egyik szenátora szerint ez a törvényjavaslat rossz politikai lépés, amint fogalmazott:

árt a kaliforniaiaknak.

Az állam törvényhozása egyszer - 2017-ben - már megszavazott egy hasonló törvényjavaslatot, de azt az akkori kormányzó, a demokrata párti Jerry Brown megvétózta. Brown szintén nem kívánta közzétenni az adóbevallását. A jelenlegi kormányzó, a demokrata párti Gavin Newsom szóvivője közölte: a megszavazott törvényjavaslat már megérkezett a kormányzói hivatalba, és a kormányzó érdemei szerint fogja azt elbírálni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön