Vilmos
21 °C
33 °C

Betiltják az elektromos rollerezést a járdán Franciaországban

NAK 5294
2019.05.04. 18:30

A közlekedési miniszter tájékoztatása szerint szeptembertől betiltják az elektromos rollerek használatát a járdákon Franciaországban, mivel a járművek már elárasztják a gyalogosok számára kijelölt területeket - írja a France 24.

Csak Párizsban a becslések szerint már 15 ezer, különféle vállalatok által működtetett, kölcsönözhető elektromos roller van, pedig még csak tavaly vezették be, így az év végére akár 40 ezerre is nőhet a számuk.

Elisabeth Borne azt is elmondta, aki a tiltás után bármilyen rollerhez hasonló elektromos járművel - egykerekűvel, hoverboarddal - a járdán közlekedik, az 135 eurós (43 ezer forintos) bírságra számíthat. A járművekkel az utakat és a kijelölt kerékpárutakat lehet igénybe venni, "hogy a gyalogosokat többé ne szorítsák a falhoz". Hozzátette: a gyors terjedés közben "egy kicsit anarchikusan" alakult az elektromos rollerek bevezetése.

A tiltás nem vonatkozik a parkolásra: a járműveket a jövőben is a járdán lehet hagyni.

Budapesten épp a napokban, május elsején jelent meg a leghíresebb e-roller-kölcsönző cég, a Lime. Az új lehetőséget mi is kipróbáltuk:

(Borítókép: elektromos rollerek a járdán, Párizsban. Fotó: Nagy Attila Károly/Index)