Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Trump Szlovákia miniszterelnökével tárgyalt

2019.05.04. 08:19

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban fogadta Peter Pellegrini szlovák kormányfőt, dicsérte az amerikai-szlovák kapcsolatokat, a két ország NATO-n belüli partnerségét, és külön kiemelte, hogy Pozsony decemberben szerződést írt alá 14 darab F-16-os vadászgép vásárlásáról az amerikai Lockheed Martin cégtől.

Ez volt az első alkalom, hogy szlovák miniszterelnök az Ovális Irodába látogatott, Pellegrini meg is jegyezte, hogy "nagyszerű" a találkozó időzítése, "hiszen idén ünnepeljük szabadságunk harmincéves évfordulóját". 

A szlovák politikus kiemelte a védelmi politika költségvetésében elért eredményeket is, mondván, hogy a 2022-re tervezettnél hamarabb sikerült elérni, hogy a bruttó nemzeti össztermék (GDP) két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra. 

Donald Trump ismételten hangot adott annak a panaszának, hogy az Egyesült Államok aránytalanul nagy mértékben járul hozzá a NATO védelmi kiadásaihoz, de elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Szlovákia növelte védelmi kiadásait. "Kapcsolataink soha nem voltak olyan jók, mint most" - fűzte hozzá.

A kétoldalú tárgyalásokon - amelyeken amerikai részről Mike Pompeo külügyminiszter és Mike Mulvaney kabinetfőnök, szlovák részről pedig Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter és Peter Kmec, a kormányfő tanácsadója is részt vett - elsősorban kereskedelmi és védelempolitikai kérdésekről esett szó.

Trump tavasszal fogadja a térség országainak vezetőit, márciusban járt nála Andrej Babis, cseh miniszterelnök, Orbán Viktor pedig május 13-án látogat a Fehér Házba.