Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vették Algéria megbuktatott elnökének öccsét

2019.05.05. 00:11

Őrizetbe vették Algériában Abdel-Azíz Buteflika megbuktatott elnök befolyásos öccsét és a hírszerzés két volt vezetőjét - közölte az MTI. 

Szaíd Buteflika mellett Mohamed Medient, aki 25 éven át vezette az algériai titkosszolgálatokat és a hírszerzés volt koordinátorát, Atman Tartagot vették őrizetbe. A február végén kezdődött tüntetések elfojtására tett kísérlet miatt akarhatják őket felelősségre vonni, és már vasárnap bíróság elé állnak.

Azóta, hogy Abdel-Azíz Buteflika 2013-ban agyvérzést kapott, gyakorlatilag öccse, Szaíd Buteflika irányította az országot. Az elnöki hivatal tanácsadója volt több mint egy évtizeden át. 

Az elmúlt hetekben a kormányzó elit több, befolyásosnak számító személyisége ellen indult vizsgálat, köztük a pénzügyminiszter, a volt miniszterelnök, illetve több üzletember ellen. Április 23-án Algéria leggazdagabb emberét is letartóztatták. 

A múlt héten Gáid Szaláh vezérkari főnök arról beszélt, hogy több jelentős korrupciós ügy láthat napvilágot a korrupció elleni fellépés következtében.

Algériában a tömeges tiltakozások azután kezdődtek, hogy a 82 éves Buteflika bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson ötödik elnöki mandátumáért. A megmozdulások hatására március elején visszalépett, és elhalasztotta az elnökválasztást, egyfajta kompromisszumos megoldást kínálva az elégedetleneknek. Népszavazásra bocsátottak volna egy új alkotmányt, aminek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradt volna.

A tüntetések azonban folytatódtak, a tiltakozók az államfő távozását követelték, aki végül a hadsereg nyomására április 2-án lemondott hivataláról. A választásokat július 4-re írták ki.