Paulina
21 °C
36 °C

Erdoğannak nem tetszett az eredmény, meg kell ismételni a isztambuli választást

2019.05.06. 18:57 Módosítva: 2019.05.06. 19:40

Mégis meg kell ismételni az isztambuli választást, jelentette be hétfőn a török legfőbb választási tanács (YSK) döntését az Anadolu török, részben állami hírügynökség – az államfő Recep Tayyip Erdoğan vezette kormánypárt április eleje óta kérte a választás megismétlését, miután nem tetszett nekik a nem hivatalos eredmény, ami szerint az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket, véget vetve a 15 éves kormánypárti vezetésnek.

Imamoglu ugyan április 17-én át is vette Isztambul tartomány választási tanácsától a megbízólevelét, de a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szervezett szabálytalanságokra hivatkozva, egy nappal később, április 17-én végül rendkívüli fellebbezés formájában a voksolás megismétlését kérelmezte az YSK-nál. Ez idő alatt, tehát lassan három hete Imamoglu a város főpolgármestereként tevékenykedik már, ám az YSK azóta sem hirdetett ki hivatalos végeredményt a sorozatos fellebbezések miatt, áll az MTI hírösszefoglalójában.

Erdoğan pártja szerint Isztambulban olyan mértékű szabálytalanságok és visszaélések történtek a március 31-i választáson, amelyek egyértelműen befolyásolták a voksolás kimenetelét.

Recep Tayyip Erdogan voksol egy isztambuli szavazóhelyiségben 2019. március 31-én a török helyhatósági választások napján.
Recep Tayyip Erdogan voksol egy isztambuli szavazóhelyiségben 2019. március 31-én a török helyhatósági választások napján.
Fotó: Tolga Bozoglu / MTI / EPA

A március végi választásokon az ellenzék Ankara irányítását is megszerezte, Erdoğan pártja viszont csak az isztambuli eredményeket támadta meg a tapasztalt választási visszaélések miatt.

via Washington Post