Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Eldőlt, a pénzügyminisztérium nem adja ki Trump adóbevallásait

GettyImages-1147365196
2019.05.07. 00:19

Megtagadta a Demokrata Párt kérését, és nem adja ki a kongresszusnak Donald Trump amerikai elnök adóbevallásait a pénzügyminisztérium, közölte hétfőn a minisztériumot vezető Steven Mnuchin, írja a CNN.

Mnuchin levelében azt írta, hogy a pénzügyminisztérium az igazságügyi minisztérium ügyvédeivel tanácskozva arra jutott, hogy nem kell eleget tenniük a demokraták kérésének, és több elmulasztott határidő után sem adják ki az elnök adópapírjait.

Trump, aki sem elnökjelöltként, sem elnökként nem hozta nyilvánosságra az adóbevallásait, az 1972-ben kirobbant Watergate-botrányig visszanyúló hagyománnyal szakított, azóta ugyanis minden jelölt, illetve később megválasztott elnök bemutatta az adópapírjait, bár erre törvényileg nem voltak kötelezve.

Az elnök korábban világossá tette, hogy elvárja a kormányzattól, hogy megtagadják a hasonló kérelmeket, hogy ne kelljen bemutatnia saját és vállalatbirodalma adóügyeire vonatkozó dokumentumokat, amik kapcsán a pénzügyminiszter most úgy határozott, hogy erre nem is kötelezhető, és így sem a demokratáknak, sem a kongresszusnak nincs joga bekérni ezeket – legalábbis Mnuchin hétfői álláspontja szerint.

A képviselőház költségvetési bizottsága demokrata párti elnöke, Richard Neal Elijah Cummingsszal, az ellenőrzési bizottság elnökével együtt - hat évre visszamenőleg kérte be Donald Trump adópapírjait.

A pénzügyminisztérium mostani döntése várhatóan további csatákhoz vezet majd, legalábbis az AP hírügynökség összefoglalója szerint a demokraták a Egyesült Államok adóhivatalának (IRS) küldhetnek idézést a papírokért, vagy peres eljárást indíthatnak azok megszerzésére.

Eközben nő Trump támogatottsága

Legalábbis a Gallup közvélemény-kutató intézet legújabb, hétfőn – az MTI által is – ismertetett felmérése szerint.

Az elnök támogatottsága 46 százalékra emelkedett, ami a Gallup eddigi felméréseiben a legmagasabb arány, ráadásul Trump népszerűségének erősödése folyamatos. Március elején a megkérdezettek 39 százaléka támogatta őt, április elejére ez az arány 45 százalékosra emelkedett, ami április utolsó két hetére 46 százalékra  emelkedett.

A republikánus tábor 91 százaléka egyetért az elnök politikájával, ez az arány a demokrata párt szavazóinak körében csak 12 százalékos. Tavaly novemberben egyébként a republikánus hívek 92 százalékban támogatták az elnököt. A független szavazók körében lényegében nincs változás: a korábbi 39 százalékkal szemben jelenleg 37 százalékuk van az elnök mellett. 

A népszerűség növekedését részben a Mueller-jelentésnek tulajdonítják az elemzők, amelyben Robert Mueller, a Trump és kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottság vezetője leszögezte, hogy sem Donald Trump, sem egyetlen munkatársa nem játszott össze oroszokkal a 2016-os választási győzelem érdekében. A Mueller-jelentés mellett az elnök gazdaságpolitikája is megnövelhette a bizalmat személye iránt, főként a legfrissebb gazdasági adatokból kiderülő, a GDP 3,2 százalékos növekedése alapján.