Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Guaidó szerint többen megszegték az ígéretüket

2019.05.07. 05:34

Többen azok közül, akik ígéretet tettek neki, hogy követik, ha katonai felkelésre szólít fel Nicolás Maduro ellen, nem tartották a szavukat - mondta hétfőn az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban a magát Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánító Juan Guaidó.

Ennek ellenére az ellenzéki politikus továbbra is azt állítja, hogy nagyon közel a változás. A politikus januárban az alkotmányra hivatkozva nyilvánította magát ideiglenes államfőnek, amit közel  50 ország ismert el. A hadsereg vezérkara viszont további is hű Maduróhoz. Guaidó legutóbb április végén szólított fel katonai felkelésre egy Caracas mellett fekvő katonai bázison. 

Országszerte tiltakozások kezdődtek, amelyekben öten meghaltak, és 233 embert vettek őrizetbe. "Nyilvánvaló, hogy az elégedetlenség általános, és ez alól a hadsereg sem kivétel" - hangsúlyozta az interjúban Guaidó. Az ellenzéki vezető arról beszélt, hogy tárgyalások folynak olyan civil és katonai vezetőkkel is, akik készek az alkotmány oldalára állni. A politikus úgy véli, hogy Maduro már a saját testőreiben sem bízik, és gyengesége miatt hamarosan kénytelen lesz távozni.  "Ma az a helyzet, hogy a hadsereg és a közszféra soraiban még sokaknak le kell győzniük a félelmet" - mondta. Az interjúban Guaidó arra is kitér, hogy miután több eljárás indult ellene, és mentelmi jogát megvonták, lappangó kockázat, hogy bármikor letartóztathatják.

(MTI)