Németországban diákok tüntettek a túl nehéz matekérettségi miatt

2019.05.07. 09:53 Módosítva: 2019.05.07. 09:54

Németországban több tartományban is tüntetéseket tartottak a diákok az idei matematikaérettségi túlságosan nehéz feladatai miatt. A tiltakozási akció egy online petícióval indult, amelyben a diákok azt kérték, hogy az írásbeli érettségi értékelését igazítsák a feladatok nehézségéhez, azaz csökkentsék a pontozásnál a követelményeket.

A tüntetők az idei matematikavizsgát igazságtalannak, a feladatokat pedig nehezen megoldhatónak tartották. A demonstrációkat az interneten a #matheistkacke hashtaggel szervezték, amit magyarra #szaramatek-ra fordíthatnánk.

A diákok legfőbb kifogása az, hogy idén olyan geometriai és valószínűségszámítási feladatok szerepeltek az írásbelin, amelyekkel korábban soha nem találkoztak, és nem tudtak megfelelően felkészülni rájuk. Az új típusú feladatokkal sok idő ment el, a diákok így a vizsga végéig nem tudták befejezni az érettségi tesztet. Az új feladatok megoldása néhol még a tanároknak is gondot okozott.

A probléma legalább nyolc tartományt érint, ezek ugyanis mind ugyanabból a feladatbankból állítják össze az érettségi tesztsort.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a jelenséget elemezve két trendre hívja fel a figyelmet:

  • Egyre gyakoribb reakció a mai online generáció részéről, hogy a felháborodást előbbre helyezi a tájékozódásnál és a tanulásnál.
  • Az iskolák nem megfelelően készítik fel a diákokat a matematikaérettségire. Az utóbbi években a matematikaoktatás is a kompetenciák fejlesztése és a projektek kidolgozása irányába mozdult el, de közben elhanyagolták a tényszerű tanulást és a feladatok gyakorlását.


  • Hírek
  • Bankszámla