Zoltán
21 °C
36 °C

Tárgyalási rakétákat lőhetett ki Észak-Korea

2019.05.09. 11:08

Rakétát lőtt ki Észak-Korea a fővárostól északnyugatra fekvő bázisáról – értesült a dél-korai Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadsereg vezérkari főnökeinek egyesített bizottságától.

A Szino-ri területen lévő bázison tárolják a Nodong középhatótávolságú rakétákat. A beszámolóból nem derült ki, hol értek földet a rakéták, de elképzelhető, hogy a Japán-tengerben – koreai terminológiában a Keleti-tengerben –, ahová öt nappal ezelőtt is csapódtak be északi rakéták. 

Az akkori tesztek válaszul szolgálhattak arra, hogy megrekedtek az Egyesült Államok és Észak-Korea között tavaly elkezdődött nukleáris tárgyalások. Észak-Korea azelőtt 2017 végén hajtott végre rakétaindítást, akkor egy Hvaszong-15 típusú interkontinentális ballisztikus rakétával. Phenjan azt állította, hogy rakétájával már el tudja érni az amerikai szárazföldet.

Az öt nappal ezelőtti rakétatesztre Donald Trump formabontón reagált:

Minden lehetséges ebben a rendkívül érdekes világban, de feltételezem, hogy Kim Dzsongun teljesen tisztában van Észak-Korea nagy gazdasági potenciáljával, és nem fog tenni semmi olyat, ami megakadályozná ezt és véget vetne ennek (a fejlődésnek). Azt is tudja, hogy én az ő oldalán állok, és ő nem akarja megszegni a nekem tett ígéretét. Meglesz a megállapodás.”

A csütörtöki tesztek azonban ennek ellentmondani látszanak, de legalábbis a tárgyalásokat befolyásoló észak-koreai eszközként értékelhetők.

Phenjan akkorra időzítette az újabb rakétakilövést, amikor az Egyesült Államok küldöttsége az ország észak-koreai ügyekben illetékes Stephen Biegun vezetésével Dél-Koreában és Japánban tárgyal az észak-koreai atomprogram lezárását célzó megbeszélésekről.