Paulina
20 °C
35 °C

Kim Dzsongun büszke Phenjan újabb lőgyakorlatára

K EPA20190505009
2019.05.10. 09:00

Kim Dzsongun észak-koreai vezető vezényelte le személyesen a csütörtökön megtartott lőgyakorlatot – jelentette az MTI a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség nyomán.

A zárt kommunista rezsim hírügynöksége nem nevezte meg, hogy milyen fegyvereket takarnak a gyakorlaton használt „különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközök”, amelyek bevetéséről csütörtökön dél-koreai katonai források is értesültek.

Kim Dzsongun az ország nyugati részén, egy védelmi alakulatból tekintette meg a hadgyakorlatot, ő adott parancsot a megkezdésére. A védelmi egységek gyorsreagáló képességét ellenőrizték az arcvonal elülső és nyugati szárnyán. Kim Dzsongun négy fontos feladatot vázolt fel a csapásmérő képesség növeléséhez – idézte a KCNA-t az MTI.

A dél-koreai hadsereg mérése szerint 270, illetve 420 kilométert repültek, és 50 kilométeres magasságot értek el. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan olyan új rakétákat próbált ki, amelyek kifejlesztését határozatban megtiltotta neki az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Észak-Korea szombaton már szintén lőtt ki rakétákat a hírek szerint, Trump akkor Kim Dzsongun mellé állt, bízva abban, hogy az észak-koreai vezető nem szegi meg az Egyesült Államok elnökének adott ígéretét. A mostani rakétakilövés ennek ellenkezőjére utal.

Phenjan akkorra időzítette az újabb rakétakilövést, amikor az Egyesült Államok küldöttsége az ország észak-koreai ügyekben illetékes Stephen Biegun vezetésével Dél-Koreában és Japánban tárgyal az észak-koreai atomprogram lezárását célzó megbeszélésekről.

(Borítókép:  Kcna / EPA / MTI)