Stefánia
0 °C
3 °C

A kormánypárt nyerte a dél-afrikai választásokat

2019.05.11. 19:03

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyerte a Dél-afrikai Köztársaságban a héten tartott választásokat a szombaton közzétett végleges eredmények szerint. Bár a párt a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, ez a legalacsonyabb voksarány, amellyel választást nyert.

A szerdai parlamenti és tartományi választásokon rekordszámú, 48 párt mérettette meg magát.

A csaknem 27 millió választásra jogosult ember közül több mint 17,6 millió adta le voksát, ami újfent csökkenést mutat a részvételi arányt tekintve. Míg 2014-ben a szavazók 73,4 százaléka adta le voksát, ez az arány 2009-ben 77,3 százalék volt.

A választási bizottság több mint 235 ezer érvénytelen szavazatot számolt össze. A érvénytelen voksok viszonylag nagy számának oka továbbra sem ismeretes. Elemzők szerint eredhet a választói érdektelenségből, de akár abból is, hogy zavart okozhatott a szokatlanul hosszú szavazólap.

Az országot az 1994-es választások óta az apartheidrendszer végét előidéző ANC irányítja. Az ANC hírnevét ugyanakkor megtépázta a párt és az ország volt elnökét, Jacob Zumát övező korrupciós botrány. Zuma utódja, Cyril Ramaphosa jelenlegi elnök "új hajnalt" ígért a politikai korrupcióba belefáradt polgároknak, egyúttal fogadkozott, hogy ismét méltóvá teszik az ANC-t az első teljesen demokratikusan megválasztott elnök, a rasszista apartheidrendszer elleni harc hőse, Nelson Mandela örökségére.