A húszik megkezdték a kivonulást három városból Jemenben

2019.05.11. 19:40

Megkezdték szombaton csapataik kivonását a húszik a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida tartomány azonos nevű városából, illetve az ugyancsak Hodeidában található Szalífból és Rász Íszából - írja az MTI. 

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról tudósít, hogy az ENSZ helyszínen lévő egységei felügyelik a kivonulást. A világszervezet megbízottainak a jelenlétét megerősítette a húszik ellenőrizte al-Maszíra televízió is.

A felkelők felszólították az ENSZ-t, hogy gyakoroljon nyomást a jemeni kormányerőket támogató szaúdi vezetésű arab koalícióra a Hodeidára vonatkozó megállapodás végrehajtása érdekében - számolt be a lázadók ellenőrizte televízió a húszik politikai irodájára hivatkozva. A csapatkivonást megkezdő felkelők szerint a szaúdi vezetésű erőknek "hasonló lépéseket" kellene tenniük. A húszik szerint részükről "ez az egyoldalú lépés" arról tanúskodik, hogy elkötelezettek a hodeidai megállapodás végrehajtása és a béke elérése iránt.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió a csapatkivonásról szóló tudósításában idézte Szádik Duvejdet, a nemzetközileg elismert jemeni kormány küldöttségének egyik tagját, aki Twitteren azt írta, hogy a szombati csapatkivonás a békefolyamat "első szakaszának első lépése".

Ezzel szemben Muamar el-Irijáni, a jemeni kormány tájékoztatási minisztere egy olyan "bohózatnak" minősítette a húszi csapatkivonást, amellyel szerinte félre akarják vezetni a nemzetközi közösséget. "Ami ma történt, az egy bohózat, egy csoport (húszi) milicista elment (a városból), és jöttek helyettük mások a parti őrség egyenruháját viselve" - mondta a Reutersnek. "Ez egy kísérlet a nemzetközi közösség félrevezetésére" - tette hozzá.

Michael Lollesgaard, az ENSZ hodeidai megfigyelője pénteken szintén úgy nyilatkozott, hogy a csapatkivonás fontos lépés a béke felé vezető úton. Hozzátette azt is, hogy a művelet várhatóan három napig tart majd. Az ENSZ erre vonatkozó közleménye szerint a csapatkivonás után a világszervezetnek fontos szerep jut majd a kikötő és az azon keresztül az országba áramló áruk ellenőrzése felett.

A jemeni kormányt támogató arab koalíció, amely több katonai egységet állomásoztat Hodeia tartomány közelében, egyelőre nem kommentálta a csapatkivonást.

A hodeidai csapatkivonásról született megegyezést az ENSZ korábbi különmegbízottja, Martin Griffiths jelentette be áprilisban.

A jemeni kormány és az ellenük fegyveres harcot folytató húszi lázadók küldöttsége 2018 végén a svédországi Rimbóban, az ENSZ égisze alatt folytatott, a konfliktus lezárását célzó megbeszéléseken állapodtak meg a Hodeida városára és az azonos nevű kormányzóságra vonatkozó tűzszünetben.

Hodeidát, amelynek kikötőjén át az ellátmány és humanitárius segély csaknem 80 százaléka jut el a jemeniekhez, és megfigyelők szerint jelentős mennyiségű fegyverszállítmányok is érkeznek ezen keresztül, a húszi lázadók 2014 óta tartják ellenőrzésük alatt.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.  • Tippek
  • Babaváró hitel