Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szíria: emberek tízezreihez nem jutnak el a segélyszállítmányok

2019.05.11. 21:41

Felfüggesztették tevékenységüket az ENSZ-szel kapcsolatban álló humanitárius szervezetek Északnyugat- Szíria egyes részein, mert a szíriai rezsim és orosz szövetségese által végrehajtott csapások veszélyeztetik munkatársaik biztonságát - írja az MTI. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) tájékoztatása szerint körülbelül 47 ezer emberhez nem jutnak el így a élelmiszersegélyek a bombázások sújtotta városokban és falvakban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők és a vele szövetséges orosz harci repülőgépek április vége óta fokozták támadásaikat az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén. Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt. A térségben emellett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet alvó sejtjei is jelen vannak.

Bár a szíriai kormányt támogató Moszkva és az úgynevezett mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara tavaly szeptemberben megállapodott abban, hogy demilitarizált ütközőövezetet hoz létre egy 15-20 kilométer széles sávban az északnyugati tartományban a kormányerőket a felkelőktől elválasztó demarkációs vonal mentén, bizonyos előírásokat azóta sem tartanak be a szemben álló felek, és rendszeresek a fegyveres provokációk.

Az OCHA szerint a fokozódó harcok következtében mintegy 180 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából április 29. és május 9. között. Ugyanezen forrás szerint csapások értek 15 egészségügyi intézményt és 16 iskolát is. A bombázásokban öt humanitárius dolgozó, köztük két egészségügyi életét vesztette.

A szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint pénteken legalább 10 civil vesztette életét légicsapásokban a térségben.