Katalin
-1 °C
3 °C

Orrfutómű nélkül tett le egy utasszállítót a pilótája Mianmarban

2019-05-12T062628Z 318132390 RC1C71FFD2D0 RTRMADP 3 MYANMAR-AIRP
2019.05.12. 12:36

Egy mianmari pilóta meghibásodás miatt az orrfutómű nélkül tette le a gépét vasárnap anélkül, hogy bárki megsérült volna a gépen utazó 89 ember közül.

Az MTI azt írja, a Myanmar Airlines légitársaság Rangunból érkező UB-103-as járata, egy brazil gyártmányú Embraer 190-LR típusú gép vasárnap reggel szállt le Mandalayban.  Je Htut Aung, a mianmari légiközlekedési hivatal igazgatóhelyettese elmondta, hogy a pilóta, Miat Moe Aung kapitány többször is megkísérelte kiengedni az orrfutóművet, először számítógéppel, aztán kézi üzemmódban. Kétszer átrepült a repülőtér felett, hogy ellenőrizzék, sikerült-e kiereszteni a futóművet, majd az előírásoknak megfelelően elégette az üzemanyagot, hogy kisebb legyen a gép súlya.

Ezután a hátsó kerekekre tette le a gépet, mielőtt az orrát leengedte, anélkül, hogy bárki megsérült volna a gépen.  Az incidens ügyében vizsgálatot indítottak.

A történtekről videó is készült.

Ez volt a második légiközlekedési incidens egy hét alatt:  szerdán a Biman Bangladesh légitársaság utasszállító kisrepülőgépe leszállás közben letért a leszállópályáról és három részre tört a ranguni nemzetközi repülőtéren. Akkor legalább 17 ember megsérült. (MTI)

(Borítókép: Reuters/Social Media)