Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Bevándorlási tízparancsolatot iratna alá a menekültekkel egy osztrák tartomány

2019.05.13. 16:27

Alsó-Ausztria tartomány a jövőben magatartási szabályokat szabna meg menedékkérőknek "Bevándorlási tízparancsolat" néven. A javaslatot a szabadságpárti Gottfried Waldhäusl, alsó-ausztriai tartományi kormány bevándorlási ügyekért felelős tagja ismertette hétfőn St. Pöltenben - írta az MTI. 

A magatartási szabályok gyűjteménye, amelyet a menedékkérőknek a jövőben alá kell írniuk, a többi között olyan "parancsolatokat" tartalmaz, mint "Tanuld meg a német a nyelvet", "Kövesd az osztrák törvényeket", "A konfliktusokat erőszakmentesen old meg", valamint " Tanusíts hálát életed során Ausztria iránt".

Waldhäusl sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a felsorolt szabályok ellen vétőket nem fenyegeti külön büntetés. Kiemelte: a "parancsolatokat" pozitív szándék és a józan ész vezérelte. "Ezeknek az embereknek ideiglenes védelmet nyújtunk, és mindazt amire szükségük van. Ezért cserébe elvárunk egy bizonyos hálát" - tette hozzá Waldhäusl. Mint mondta, minden menedékkérővel elsőként azt kell megértetni, hogy "Ausztria miként működik".

Több párt is bírálta a javaslatot. Bernhard Ebner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) alsó-ausztriai vezetője szerint a menedékkérők így is átfogó felvilágosításban részesülnek jogaikról és kötelezettségeikről, amikor megérkeznek az országba. "Az új irat tartalmilag nem jelent semmi újat. Ez csak egy újabb reklámfogás" - emelte ki Ebner. Megjegyezte: "maga Waldhäusl is azt mondja, hogy az érintettek számára teljesen szankció mentes, s ezzel hatástalan lesz".

Waldhäusl néhány hónapja azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy a felnőtt kíséret nélkül úton lévő fiatalkorú migránsokat egy szögesdróttal körülvett és őrzött menekültszálláson helyeztette el. A fiatalok csak kísérettel hagyhatták el a létesítményt. Alsó-Ausztria néppárti tartományfőnöke, Johanna Mikl-Leitner gondoskodott a fiatalok megfelelő intézményekbe történő áthelyezéséről a fiatalkorúak jogvédelmével foglalkozó alsó-ausztriai gyermek és ifjúsági ügyvédség bírálatát követően.