Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Észak-Macedónia nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri az Interpoltól Gruevszki ellen

000 19S7QY
2019.05.13. 21:09 Módosítva: 2019.05.13. 21:11

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ellen az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél Észak-Macedónia belügyminisztere.

Szkopjei sajtójelentések szerint Oliver Szpaszovki észak-macedón belügyminiszter hétfőn bejelntette, hogy az észak-macedón hatóságok minden szükséges dokumentumot átadtak az Interpolnak. Az észak-macedón kormány szerint a volt kormányfő felelős azért, hogy jobboldali tüntetők megrohamozták a szkopjei parlamentet 2017. április 27-én. Nikola Gruevszkit "az alkotmányos rend terrorfenyegetésével" gyanúsítják. Az észak-macedón belügyminiszter szerint az Interpol vizsgálja az eset körülményeit.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt. A volt macedón kormányfő tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

 (Borítókép: Nikola Gruevszki 2018. október 5-én. Fotó: Robert Atanasovski / AFP)