Trump: Orbán jó munkát végzett

2019-05-13T181647Z 1561603551 RC15C7B4A7C0 RTRMADP 3 USA-HUNGARY
2019.05.13. 20:15 Módosítva: 2019.05.14. 09:32

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Fehér Házban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, akivel négyszemközti megbeszélést folytatott, majd pedig a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vett részt.

A magyar kormányfő gépe magyar idő szerint 16 óra 15 perckor szállt le Washingtonban. Eredetileg 20 órára tervezték a találkozó kezdetét, végül 20:11-kor érkezett meg Orbán a Fehér Házhoz, ahol Trump fogadta. Kezet fogtak, mosolyogva váltottak néhány szót, aztán bementek az épületbe. A Trumppal folytatott kétoldalú tárgyalást 45 percesre szánták az amerikai elnök nyilvános naptárja szerint.

Orbán Viktor a protokoll szerint bejegyzést írt a vendégkönyvbe. A két vezető a négyszemközti megbeszélés után az ovális irodában sajtónyilatkozatot tett. Trump megköszönte Orbánnak, hogy ott van. Szerinte Orbánt Európa-szerte tisztelik. Azt mondta, hogy hozzá hasonlóan „egy kicsit ellentmondásos személyiség", de ezzel nincsen baj. Szerinte a magyar miniszterelnök jó munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot. Azt mondta, kicsit már megismerték egymást Orbánnal, a további megbeszélésükön szó lesz a NATO-ról, kereskedelmi kérdésekről is.

Orbán utána megkérdezte, hogy ő is szólhat-e. Azt mondta, nagyon büszkék arra, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez. Mint megjegyezte: nagyon örül, hogy újra a Fehér Házban lehet, ahol húsz éve járt először, újra fiatalnak érzi magát.

A várakozásai szerint erősíteni lehet majd a két ország stratégiai szövetségét, és globális politikai kérdéseket is meg akar beszélni. Szerinte sok kérdésben hasonló a megközelítésük. „Közösen lépünk fel az Egyesült Államokkal az illegális migráció és a terrorizmus ellen" – mondta, és kiemelte, hogy megvédik a keresztény közösségeket is világszerte.

Erre Trump hozzátette, hogy Orbán nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek védelmében, és a két ország kapcsolata nagyon jó.

A nyilatkozatok után az újságírói kérdések szinte kizárólag a Kínával folytatott kereskedelmi konfliktusra és amerikai belpolitikára vonatkoztak.

Az Orbán politikájára és a magyar demokrácia helyzetére vonatkozó kérdésre Trump azt válaszolta, hogy szerinte az emberek tisztelik Orbánt, akiről tudja, hogy „kemény ember", és aki sokak szerint helyesen lépett fel a bevándorlás tekintetében is. Trump szerint Európában óriási problémák abból is fakadnak, hogy azokat máshogy kezelték, mint a magyar miniszterelnök.

Orbán ehhez azt mondta a gettysburgi beszédre utalva, hogy a magyar kormány az emberektől, az emberekért és az emberek által dolgozik. Többször is megválasztották a kormányt, és boldogan szolgálják az országot, a 2011-ben elfogadott alkotmány pedig bevált.

A következő kérdés elején Trump itt közbevágott, hogy Magyarország NATO-tag, és nagyon jó tag, szerinte ezt meg kell említeni. A következő kérdés pedig már újból Trumphoz szólt, és az amerikai belpolitikára vonatkozott.

Utána elmentek a plenáris megbeszélésre, amin magyar oldalról többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, míg Trump mellett ott volt Mike Pence amerikai alelnök és John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó is. Egyelőre nem tudni, ott miről volt szó pontosan.

Orbán Viktor az M1-nek nyilatkozva azt mondta, hogy mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika területén megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében.

Kereskedelem, energetikai és kiberbiztonság

2010-es megválasztása óta most először tárgyalt az amerikai elnökkel Washingtonban Orbán Viktor. A Fehér Ház múlt keddi közleménye szerint a „régóta fennálló kapcsolatok elmélyítésének érdekében” tárgyalnak majd egyebek mellett kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekről. Emellett – mivel mindkét ország NATO-tag –, a nemzetekre rótt biztonsági felelősségről is szó lesz, és az ország csatlakozásának 20. évfordulójáról is megemlékeznek.

Hogy ez a diplomáciai szöveg mit jelenthet? – megpróbáltuk megfejteni ebben a cikkünkben :

Orbán állítólag nagy biznisz kötésének ígéretével érkezik Washingtonba (a Direkt36 szerint gázvásárlásban, hadibeszerzésben is amerikai érdekeknek megfelelő döntések születhetnek az Orbán-kormányban). Trump viszont felvetheti az orosz és kínai kapcsolatok alakulását, főként, miután éppen kereskedelmi háborúban állnak Kínával, másrészt a kiberbiztonsági kérdéseken az USA nagy eséllyel a Huawei ügyét érti.

A találkozót a Fehér Ház is kirakta a Twitterére és a Facebookjára:

Márki-Zayék az orosz kémbankról is beszéltek

Szintén hétfőn Washingtonban tárgyalt Márki-Zay Péter és Kész Zoltán. A Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagját a Facebookjuk szerint fogadták az amerikai kormány külügyi képviselői. Szóba került Magyarország NATO tagsága és a magyar–orosz kapcsolatok ügye. Márki-Zay Péter és Kész Zoltán aggodalmukat fejezték ki az orosz kémbank és a növekvő orosz befolyás miatt.

Kész azt is kirakta a Facebookjára, hogy Washington utcáin belefutottak Habony Árpádba és Lánczi Tamásba, a Századvég munkatársába.

Orbán és Trump találkozójára reagált a Facebookon Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is. Szerinte a világot érteni nem akaró vagy nem tudó veszélyes nacionalisták ölelkeztek össze.

Demokrata és republikánus törvényhozók is tiltakoztak

A hétvégén republikánus és demokrata szenátorok és képviselők is tiltakoztak Orbán Viktor washingtoni látogatása ellen. A szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke és a hozzá csatlakozók, továbbá a képviselőház több szakpolitikusa is aggodalmát fejezte ki a magyar demokrácia állapota miatt.

(Borítókép: Donald Trump és Orbán Viktor. Fotó: Leah Millis / Reuters)   • Hírek
  • Babaváró hitel