Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Száz afrikai ostromolta a marokkói határkerítést

2019.05.13. 05:19

Csaknem száz afrikai illegális bevándorló megostromolta Marokkóban az egyik spanyol exklávé, Melilla határkerítését vasárnap - írja az MTI a a MAP marokkói állami hírügynökségre hivatkozva.

A támadók a Szaharától délre fekvő országokból vándoroltak Marokkóba, hogy onnan továbbjussanak Európába. Az összecsapásban a marokkói biztonsági erők hét embere és két migráns olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba kellett őket vinni. Az ostromlók közül negyven migránst őrizetbe vettek.

Marokkóban két spanyol exklávé van: Ceuta és Melilla. Az előbbiben 8,7, Melillában 12 kilométer hosszan védik kerítések a marokkói-spanyol határt. A 6 méter magas dupla kerítéssor, az őrtornyok, a sok kamera, mozgás- és zajérzékelő ellenére minden évben sokan próbálnak meg átkelni, illetve jutnak is át a védelmi vonalon, a kerítések pengéi miatt gyakran súlyosan megsérülve.

Tavaly a két exklávéban összesen 6800 illegális bevándorlót regisztráltak, 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Mindeközben Algériában három művelet során őrizetbe vettek 95 illegális bevándorlót. A migránsok közül 18-at egy csónakban a parti őrség fogott el; 63 továbbvándorlással próbálkozót a szárazföldön, a marokkói határ közelében vettek őrizetbe, 14-et pedig az ország déli részén.