7,5 erősségű földrengés volt Pápua Új-Guineában, cunamiriadót adtak ki

2019.05.14. 17:54 Módosítva: 2019.05.14. 22:31

7,5 erősségű földrengés volt kedden Pápua Új-Guineában, a csendes-óceáni országra és a Salamon-tenger túloldalán fekvő Salamon-szigetekre szökőárriadót adtak ki.

Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földrengés epicentruma Kokopo településtől 45 kilométerre északra, fészke pedig 10 kilométer mélyen volt. Az ilyen kis mélységben bekövetkezett földrengések súlyos károkat okozhatnak a felszínen, de az USGS becslése szerint várhatóan a károk és sérülések nem lesznek súlyosak, mert ritkán lakott területen történt.

A New Britain-szigeten fekvő Kokopóban a földrengés után megszakadt az áramszolgáltatás, több utórengést is lehetett érezni. A Hawaii-on működő Csendes-óceáni Cunami Riadó Központ szerint az epicentrumtól 1000 kilométeres távolságon belül várható szökőár.

Pápua Új-Guinea az Indonéziától keletre elterülő Új-Guinea szigetének keleti felén fekszik, a csendes-óceáni tűzgyűrűn, ahol a világ legtöbb földrengése és vulkáni tevékenysége történik. Egy 7,5-ös erősségű földrengésben 2018 februárjában 125 ember halt meg és 35 ezren váltak fedélnélkülivé az ország középső részében. (MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport