Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Uniós pénzek visszaélésével vádolják, lemondott a bolgár mezőgazdasági miniszter

2019.05.14. 15:51

Lemondott tisztségéről Rumen Porodzsanov bolgár mezőgazdasági miniszter uniós forrásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Porodzsanov döntését indokolva kijelentette: nem akarja, hogy az ellene irányuló támadások ártsanak Bojko Boriszov kormányának. Boriszov elfogadta minisztere lemondását.

Bulgáriában hivatalos adatok szerint 2007 és 2013 között 746 vendégház épült részben egy európai uniós vidékfejlesztési program támogatásával. Az ingatlanokat azonban nem minden esetben használták az előírásoknak megfelelően turisták szálláshelyeként. Nyomozók eddig 110 ilyen ingatlant vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy 33 kifejezetten magánhasználatra épült.

Porodzsanov vezette ugyanis a felmerült szabálytalanságok idején az uniós vidékfejlesztési program támogatásait odaítélő bolgár hivatalt, ahol a hatóságok már nyomozást indítottak.

Eddig mintegy tízmillió leva (1,6 milliárd forint) értékben derült fény pénzügyi visszaélésekre az ingatlanfejlesztéseknél.

Az uniós forrásokkal kapcsolatos pénzügyi szabálytalanságok mellett egy másik ügy is gyanúba keverte Porodzsanovot. Még miniszteri megbízatása előtt állítólag jóval a piaci értéken alul jutott hozzá egy luxuslakáshoz Szófia egyik előkelő negyedében.

Márciusban kipattant egy másik ingatlanvásárlási botrány is, amely miatt már több magas rangú bolgár politikus kényszerült távozni hivatalából.

Cecka Cacseva igazságügyi miniszter március 23-án mondott le, miután kiderült, hogy ő és a kormánypárt három másik tagja tavaly ugyanazon ingatlanfejlesztőtől áron alul vásárolt luxuslakást. Őt követte Cvetan Cvetanov, a kormányzó jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) frakcióvezetője a parlamentből, miután őt is hasonló vádak érték. Ezután lemondott Vanja Koleva sportügyi és Kraszimir Parvanov energiaügyi miniszterhelyettes is.

Transparency International nemzetközi korrupciókutató civil szervezet ranglistája szerint

Bulgáriában jelenti a legnagyobb problémát a korrupció az Európai Unió tagországai közül.

Habár több bulgáriai kormány is ígéretet tett arra, hogy leszámol a korrupcióval, lényegi változás az eddigiekben nem történt. Elemzők szerint a korrupció magas szintje jelenti a legfőbb akadályt Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása előtt.