Paulina
21 °C
36 °C

Európai Bizottság: Téves információk keringenek a babaváró támogatás támadásáról

D VAJ20190316002
2019.05.14. 20:42 Módosítva: 2019.05.14. 20:56

Tévesek azok a magyarországi hírek, amelyek szerint az Európai Bizottság támadná az úgynevezett babaváró támogatást, a konstrukcióról a szervezet még nem is alakított ki hivatalos álláspontot, közölte keddi közleményében a brüsszeli bizottság.

A magyar nyelvű közleményben azt írják, hogy az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a hitelprogram céljait, azaz a családok támogatását.

Arról is írnak, hogy a magyar kormány kezdeményezett előzetes egyeztetést a tervezett támogatásokról, amelynek során a bizottság szakértői igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok – tehát nem a felvevő magánszemélyek – tekintetében később aggályok merülhessenek fel az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok szempontjából.

Az előzetes egyeztetések folytathatók, és az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat vagy a konstrukció jogszerűségének bárki általi megkérdőjelezése – írták.

A bizottság nem először adott ki ehhez hasonló közleményt, vasárnap már jelezték, nem indítottak vizsgálatot az ügyben.

Kedd délután a kormány kiadta a „bizonyítékot” a brüsszeli támadásról, amiből kiderül, hogy valójában nincs támadás. 

(MTI, Index)