Kijárási tilalom Srí Lankán a muzulmánellenes erőszakhullám miatt

2019.05.14. 17:13 Módosítva: 2019.05.14. 17:31

Srí Lankán újabb országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el kedden a muzulmánellenes erőszakhullám miatt, írja az MTI.

Az embereket felszólították, hogy helyi idő szerint kedd este kilenc órától szerda hajnali négy óráig ne hagyják el az otthonaikat. A hatóságok a kényszerintézkedést elővigyázatosságból foganatosították az ország kilenc tartományában, hogy elejét vegyék a kisebbségi muszlimok és a többségi szingalézek közötti erőszak elharapódzásának.

A hatóságok hétfőn felfüggesztették a Facebook, WhatsApp és több más közösségi portálhoz való hozzáférést, miután muszlimellenes lázadások törtek ki több városban, válaszul a húsvétvasárnap keresztény templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekményekre.

Az óvintézkedések ellenére hétfőn este egy 45 éves muszlim férfi életét vesztette a fővárostól, Colombótól 63 kilométerre északra található Nattandija városban. A szingaléz közösség tagjaiból összeverődött tömeg az incidenst megelőzően a helyi mecset bezárását követelte, ami miatt vitába keveredtek a muszlimokkal.

A hatóságok legalább 75 rendbontót őrizetbe vettek. A rendőrség elfogott két radikális szingaléz vezetőt is, akiket muszlimok elleni uszítással gyanúsítanak.

Ranil Vikremeszinghe kormányfő hétfő esti közleményében azt sérelmezte, hogy a felekezeti erőszak értékes forrásokat von el a merényletek kivizsgálásától.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletekben. Az áldozatok többsége szingaléz katolikus volt, a támadások elkövetésével az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő radikális iszlamista csoportot gyanúsítanak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport