Antal, Anett
16 °C
23 °C

Szijjártó szerint Trump ritka gesztusokat tett Orbán felé

2019.05.14. 17:40 Módosítva: 2019.05.14. 19:07

Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkban beszélt Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójáról, szerinte 

Trump ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját a magyar miniszterelnökkel, mert

40 percen keresztül tartott az a szűk körű találkozó az Ovális Irodában, amelyre általában csak tízegynéhány percet szoktak szánni, és az is ritka, hogy az amerikai elnök egészen a Fehér Ház kijáratáig kísérje vendégét, mint most Orbán Viktort.

Szijjártó szerint Trump érdeklődött az európai folyamatokról, és más témák mellett Ukrajna is napirenden volt, és egyetértés mutatkozott abban, hogy az új elnök személye új reményt jelenthet arra, hogy Magyarország és Ukrajna, de az egész Európai Unió és Ukrajna kapcsolatrendszerét új alapokra lehessen helyezni.

Szijjártó Péter elmondta: az amerikai elnök nagyrabecsülését váltották ki azok a gazdasági eredmények, amelyeket Magyarország az elmúlt években ért el. 

A külügyminiszter szerint Orbán és Trump arról is beszélt, hogy ezzel sok irigyet szerzett magának a nemzetközi politikában, „mint az a nemzetközi sajtó támadásaiból is látszik”.