Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Leköpték a lengyel nagykövetet Izraelben

2019.05.15. 19:30

Leköpték Lengyelország Izraelbe delegált nagykövetét Tel-Aviv egyik utcáján, írja a Reuters

Marek Magierowski nagykövetet egy 65 éves építész köpte le kedden, amikor a nagykövetségi autóból rádudáltak. A férfi ügyvédje, David Johan azt mondta, az építész bocsánatot kért már tettéért, nem tudta, hogy maga a nagykövet ül az autóban. Az ügyben a rendőrség nyomoz, a férfi jelenleg házi őrizetben van. 

Marek Magierowski
Marek Magierowski
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A rendőrség azt közölte, a férfi azért ment a nagykövetségre, hogy családi vagyonának visszaszolgáltatásáról tárgyaljon, de kérését elutasították. Ezután történt az utcán az incidens.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki rasszista és xenofób támadásnak minősítette az esetet, míg az izraeli külügyminisztérium sokkolónak nevezte. Varsóban az eset után a lengyel külügyminiszter beidézte Izrael nagykövetét.

A lengyel-izraeli viszonyok az utóbbi hónapokban elég feszültek voltak. Lengyelországban szombaton jórészt szélsőjobboldaliak vettek részt azon a felvonuláson, amelyen megtagadták a második világháborúban elkobzott zsidó vagyon visszaszolgáltatását. A lengyel kormány is hasonló véleményen van, szerinte nem tartoznak kárpótlással senkinek sem, azzal érvel, hogy Lengyelország áldozat volt a második világháborúban, ezért nem tartozik anyagi felelősséggel.