Antal, Anett
16 °C
23 °C

Hétfőn beiktatják Zelenszkijt Ukrajna új elnökének

GettyImages-1138525079
2019.05.16. 10:48

Az ukrán parlament megszavazta, hogy május 20-án lesz Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök ünnepélyes beiktatása a törvényhozásban.

Hosszas huzavona után döntött végül a parlament az elnöki beiktatás dátumáról, amelyről összesen hét határozati javaslatot terjesztettek be képviselők különböző időpontokkal, május 17-től 28-ig. A legkésőbbi dátumra vonatkozó javaslatot a vita közben az előterjesztője visszavonta, írja az MTI.

Az elnöki beiktatás dátuma azért is fontos, mert a törvény értelmében május 27-ig oszlathatja fel az elnök idő előtt a jelenlegi parlamentet, utána már ki kell várni az októberi parlamenti választást. Zelenszkijnek pedig egyelőre nincs parlamenti hátországa.

Zelenszkij azért is sürgeti mihamarabbi beiktatását, mert már egyre inkább hajlik arra, hogy beiktatása után rögtön feloszlassa a parlamentet - állítólag már kész is az erről szóló előterjesztés -, hiszen egy ellene dolgozó törvényhozás tehetetlenné tenné, aminek pártja, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) látná kárát a parlamenti választáson. Csapatának másik része viszont éppen azért várna őszig a parlamenti választással, hogy a Nép Szolgája párt még tovább erősödhessen.

Zelenszkij pár napja azt mondta, Porosenko olyan, mint egy egyiptomi szállodából távozó turista, aki az utolsó pillanatig húzza a kijelentkezést a szobájából. Eközben azonban visszafordíthatatlan intézkedéseket tesz: személyi változtatásokat hajt végre a hadsereg felső vezetésében, igyekszik betolni saját képviselőjét a rádió- és televíziós ügyekért felelős tanácsba, új legfelsőbb bírákat nevez ki, köztük a Roshen vállalat jogászát és egykori Majdan-tüntetőket elítélő bírókat.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij a választási eredmények nyilvánosságra hozatala után, 2019. április 21-én. Fotó: NurPhoto/Getty Images Hungary)