Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Orbán Viktor megleste Csányi Sándor titkát

2019.05.16. 21:39 Módosítva: 2019.05.16. 23:32

„A Pick 150 éves története a legjobb bizonyíték arra, hogy a magyar nagytőkének a nemzeti érdekeket is szolgálnia kell” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a társaság fennállásának 150. és a Bonafarm csoport születésének 10. évfordulója alkalmából tartott budapesti gálarendezvényen.

„A világ népességnek 0,2 százalékát adják a magyarok, a fővárost ezer év alatt ötvenszer ostromolták, két-három nemzedékenként pedig így vagy úgy el szokták venni a felhalmozott vagyont.

Szóval, ha magyar vagy észnél kell lenned, nem csak magadra gondolhatsz, segítened kell a hazának is".

Észnél kell lenni a gazdaságban is, ahol az látható, hogy amíg a kizárólag magyar tulajdonú vállalkozások az élelmiszeripari cégek 90 százalékát teszik ki és a foglalkoztatás 70 százalékáért felelnek, addig az ágazat árbevételének és nyereségének csak a fele kapcsolódik hozzájuk. A miniszterelnök ezért nemzeti érdeknek nevezte, hogy 2030-ra a magyar vállalatoké legyen a hazai élelmiszeripar árbevételének és nyereségének döntő hányada.

Legyen erő, legyen izom

Orbán szerint nemzeti érdek az is, hogy a tőkeerős magyar vállalatok átlépjék Magyarország határait. „Legyenek izmosak és erősek, használják ki a régió, Európa, de az egész világ gazdasági lehetőségeit is, amivel aztán Magyarországot gyarapíthatják”.

A Picket a kormányfő szerint soha nem a sikerbe belekényelmesedett emberek vezették, hanem olyanok dolgoztak érte korábban és ma is, akik tudták, tudják: a siker olyan dolog, amihez minden egyes napon hozzá is kell tenni valamit. Ennek szellemében állhatott talpra a gyár két világháború, gazdasági válságok, kommunista államosítás, majd a rendszerváltás után is.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Pick fennállásának 150. és a Bonafarm csoport születésének 10. évfordulója alkalmából megrendezett gálarendezvényen a Várkert Bazárban 2019. május 16-án.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Pick fennállásának 150. és a Bonafarm csoport születésének 10. évfordulója alkalmából megrendezett gálarendezvényen a Várkert Bazárban 2019. május 16-án.
Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Szigetváry Zsolt / MTI

Az értelmes vezetők tudják, hogy az időben érkező figyelmeztetés aranyat ér, sőt megbecsülik azokat a munkatársakat és beosztottakat, akik a cég sikere érdekében nyers hangot mernek megütni velük szemben. Példaként említett erre egy anekdotát, amely szerint, amikor Pick Jenő megpróbálta beleütni az orrát egy gyártási folyamatba, akkor Szokolay Szilárd szalámimester azt mondta: „Jenő úr az irodában dirigáljon, itt én dirigálok!”

Csányi titkát kifürkészte

Orbán Viktor elárulta, azért figyeli a sikeres vezetőket, hátha tanulhat tőlük valamit, amit aztán felhasználhat a munkájában. Elmondta, a Bonafarm csoport tulajdonosának, Csányi Sándornak a munkájában is hosszú ideje keresi a tanulás lehetőségét. „Azt hiszem – talán egyedüliként – kifigyeltem az ő vezetői sikerének a titkát”.

A miniszterelnök szerint Csányi Sándor „azon kevesek közé tartozik, akik tudják, hogy a rájuk dobott köveket nem érdemes visszadobni, okosabb, ha lépcsőt építünk belőlük. Ehhez persze idegrendszer, önfegyelem, ravaszság és türelem is kell”. Orbán azt mondta, próbálja is utánozni, „mert hát dobálnak itt is rendesen”.

A kormányfő beszélt a Pick és a szegediek hosszú, hűséges kapcsolatáról, valamint arról, hogy a Bonafarm csoport 2009 óta új lendületet adott Magyarország legpatinásabb cégének. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „nekünk, magyaroknak kiváló termőföldünk van, értünk az állatok tartásához, és valahol minden magyarban ott lakik a gazdaszellem is.” Hangsúlyozta ugyanakkor: ahhoz, hogy ez a tehetség késztermékekben is testet öltsön, olyan magyar vállalatok kellenek, amelyek az élelmiszeriparban szükséges kultúrával is rendelkeznek.