Trump országos rendkívüli állapotot hirdetett

GettyImages-1149086457
2019.05.16. 06:56 Módosítva: 2019.05.16. 21:26

Donald Trump amerikai elnök szerdán délután elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről – írta az MTI.

A jogszabály – amelyet a The Washington Post című amerikai lap „országos rendkívüli állapotot” kihirdető rendeletnek nevezett – széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára.

A jogszabály nem nevezi néven, de elemzők szerint egyértelmű, hogy az információs technológia területén is látványosan előretört kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó. Ugyanakkor Trump elnöki rendelete nem zár ki azonnali hatállyal konkrét országokat vagy vállalatokat a telekommunikációs üzletből, és nem vonatkozik kizárólagosan egyetlen technológiára, például az 5G-rendszerekre sem, bár – írta a BBC – éppen az 5G-rendszer lehet az, amelyben az Egyesült Államok sem az országban, sem szövetségeseinél nem látná szívesen a kínai cégeket.

A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, amelyben a többi között leszögezte: „az elnök egyértelművé tette, hogy a kormányzat megteszi a szükséges lépéseket Amerika biztonsága és felvirágzása megőrzéséért és annak érdekében, hogy megvédje Amerikát azon külföldi ellenségektől, amelyek aktívan és egyre növekvő mértékben teremtik meg és aknázzák ki az Egyesült Államok információs és kommunikációs infrastruktúrájának sebezhetőségét”.

A kereskedelmi háború újabb fejezete

Az elnöki rendelet felhatalmazza a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, amely külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető. Ezek ugyanis – a rendelet szerint – „elfogadhatatlan kockázatot” jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. 

A szerdai bejelentésre elemzők már csaknem egy éve számítottak, de eddig a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa mindig megakadályozta a rendelet kiadását. Most azonban – miközben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója pénteken eredménytelenül zárult – már nem lépett fel ellene.

Huawei: ezzel csak Amerika veszít

A The Wall Street Journal megkereste mind a Huawei, mind a ZTE vállalatokat, de egyikük sem kívánta kommentálni az amerikai elnök döntését. A Huawei igazgatója, David Wang szerdán, még az elnöki rendelet kiadása előtt azt mondta: egy ilyen döntés elhibázott lenne.

Később azonban a Huawei Technologies közleményt adott ki, amely szerint a cég „világszerte az 5G-kutatások és fejlesztések megkérdőjelezhetetlen vezetője. Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk az Egyesült Államok fejlesztéseibe, és hatékony intézkedésekkel garantáljuk termékeink biztonságosságát.

A Huawei eltiltása az Egyesült Államokbeli üzleti tevékenységek folytatásától nem teszi biztonságosabbá és erősebbé az országot, éppen ellenkezőleg, gyengébb de költségesebb alternatívákhoz kell majd fordulniuk,

így lemaradnak az 5G fejlesztésekben, mely végső soron az amerikai vállalatokat és fogyasztókat károsítja majd. Az észszerűtlen korlátozások bevezetése továbbá sérti a Huawei jogait és egyéb súlyos jogi problémákat is felvet.”

A döntés ellen a pekingi kormány is tiltakozott. A kínai kormányzat tiltakozott és a szükséges intézkedések megtételét ígérte csütörtökön, miután az amerikai kormányzat súlyos szankciókkal sújtotta a Huawei Technologies kínai óriásvállalatot.

FRISSÍTÉS: A Huawei Technologies közleményben reagált. Azt írják:

A Huawei Technologies tiltakozik a döntés ellen, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Irodája (BIS) hozott. A szóban forgó határozat senkinek az érdekét nem szolgálja, ellenben jelentős károkat fog okozni azoknak az amerikai vállalatoknak, amelyekkel a Huawei üzleti kapcsolatban áll. Az intézkedés több tízezer amerikai állampolgár megélhetését veszélyezteti, valamint megszakítja a jelenlegi kooperációt és beleavatkozik a kölcsönösen fennálló bizalomba a globális ellátási láncban. A Huawei azonnal elkezdte keresni a helyzetre a megfelelő megoldást, amelynek érdekében jogorvoslati lehetőségekkel kíván élni. Továbbá arra is törekszünk, hogy a helyzet káros hatásait minél inkább csökkenteni tudjuk.

(Borítókp: Mark Wilson/Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Személyi kölcsön