Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Külügy: Az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzeti közösségek jogait

2019.05.16. 12:02

Az új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait, írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményében. A nyelvtörvény a távozó félben lévő elnök, Petro Porosenko szellemiségét idézi, tették hozzá.

A minisztérium kiemelte, bíznak benne, hogy az „elsöprő többséggel" megválasztott új elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tisztázni tudják a magyar nemzeti közösséget érintő kérdéseket. Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és Ukrajna között ismét kiegyensúlyozott és baráti legyen a kapcsolat, és reméljük, hogy erre a megválasztott ukrán elnök is nyitott lesz, írták.

Porosenko szerdán írta alá az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen többször is hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt a parlament április 25-én fogadta el. Hogy milyen problémákat okoz ez a kisebbségek számára, arról  ebben a cikkünkben olvashat :