Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Oroszország kártérítést fizet a Greenpeace-nek

2019.05.17. 19:50
Oroszország 2,7 millió eurót kártérítést fizet a Greenpeace-nek a Hollandiával létrejött peren kívüli megegyezés értelmében a 2013 szeptemberében egy Barents-tengeri orosz kőolaj-fúrótoronynál történt incidens miatt - jelentette be pénteken az orosz külügyminisztérium és a nemzetközi környezet- és természetvédelmi szervezet.

A kártérítés összegében és egyéb feltételeiben - melyeket nem hoztak nyilvánosságra - Szergej Lavrov orosz és Stef Blok holland külügyminiszter állapodott meg Helsinkiben, az Európa Tanács külügyminisztereinek tanácskozásán, írja az MTI.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a megállapodás "mintapéldája a viták békés rendezésének". Stef Blok a holland parlamentnek küldött levelében azt írta, hogy az Oroszországgal zajló vita lezárása fontos fejlemény, "mert Hollandia sikerrel védte meg a békés tiltakozás jelentőségét a tengeren, beleértve az Északi-sarkvidéket".

Faiza Oulahsen holland Greenpeace-aktivista, aki csaknem három hónapot töltött orosz börtönben, jó hírnek nevezte a megállapodást. "Igazságot szolgáltattak, végre lezárhatjuk ezt a fejezetet" - jelentette ki.

A Greenpeace holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise nevű jégtörő hajója, fedélzetén 28 főnyi legénységgel és környezetvédő aktivistákkal, valamint két fotóssal - köztük négy orosz állampolgárral - 2013 szeptemberében az orosz tengeri kőolaj-kitermelés ellen tiltakozott a Barents-tengeren, nemzetközi vizeken, a Prirazlomnaja fúrótoronynál. Az orosz hatóságok lefoglalták és a murmanszki kikötőbe szállították a hajót, utasait őrizetbe vették. 

A hajó legénységét és az aktivistákat az orosz hatóságok előbb kalózkodással vádolták meg, majd a vádat garázdaságra enyhítették. Később óvadék fejében szabadlábra helyezték őket, de az országot nem hagyhatták el. 2013 decemberében, az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából végül elnöki amnesztiában részesültek, és az eljárást felfüggesztették ellenük.

A  jégtörőt az orosz hatóságok 2014 nyaráig Murmanszkban őrizték, majd végül elengedték. A hajó csaknem egyévi távollét után, 2014. augusztus 9-én hajózott be újra holland felségvizekre.

Egy nemzetközi választott bíróság - melynek joghatóságát Oroszország nem ismerte el - 2017 júliusában úgy döntött, hogy Moszkvának - az általa okozott anyagi és erkölcsi károkért  - mintegy 5,5 millió euró kártérítést kell fizetnie a Greenpeace-nek. Oroszország ezt és a korábbi tárgyalásokon született ítéleteket figyelmen kívül hagyta. A mostani peren kívüli megegyezés értelmében a bíróság által megítélt kártérítés összegét Oroszországnak nagyjából a felére sikerült csökkentenie.