Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A botrány után szeptember elejére tűzik ki az osztrák választást

2019.05.19. 13:07 Módosítva: 2019.05.19. 15:24

A lehető leghamarabb, szeptember elejére tűzi ki a választást az osztrák államfő, miután a korrupciós botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője lemondott. 

Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár vasárnap másfél órát tárgyalt Alexander Van der Bellen szövetségi elnökkel. Az osztrák államfő a tanácskozás után azt mondta: az elsődleges cél a stabilitás és a kormány cselekvőképességének fenntartása. Sebastian Kurz kancellár arról beszélt, hogy a Strache-ügy teljes felderítését szeretné annak minden lehetséges büntetőjogi vonatkozásával együtt. 

Pénteken szivárgott ki az a 2017-ben, Ibizán készített, rejtett kamerás videó, amin a választások előtt Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, későbbi alkancellár azt ígéri egy állítólagos orosz milliárdosnőnek, hogy ha a médián és alapítványokon keresztül támogatják az FPÖ-t, cserébe zsíros állami megbízásokra számíthatnak. 

A botrány kirobbanása után Strache lemondott.  Egy ideig kérdés volt, hogy a  2017 óta fennálló ÖVP-FPÖ koalíció együtt maradhat-e. Sebastian Kurz végül szombat este egy Facebook-videóban jelentette be, hogy

ami sok, az sok.

A kancellár egyértelművé tette, hogy Strache lemondását kevésnek tartja, nem akar így kormányozni tovább, nem látja, hogy koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt megváltozna.  A kancellár szerint az FPÖ árt a kormány reformterveinek és az ország tekintélyének egyaránt.

Elemzők szerint ezzel a húzással Sebastian Kurz Osztrák Néppártja (ÖVP) jól jöhet ki a helyzetből. Felmérések szerint a jövő heti európai parlamenti választásokon emelkedhet a támogatottsága.   

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!