Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch mentőhajója

2019.05.19. 11:10 Módosítva: 2019.05.19. 14:25

Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch német segélyszervezet mentőhajója, fedélzetén 47 migránssal – számolt be az olasz média vasárnap, írja az MTI.

A Sea-Watch 3 elnevezésű hajó jelenleg Lampedusánál jár. Arturo Centore, a hajó kapitánya humanitárius okokra hivatkozva azt kérte az olasz hatóságoktól, hogy hadd tehesse partra utasait. "Vendégeink lelkiállapota gyorsan romlik" - írta a Sea-Watch a Twitteren. "A kapitány és a legénység jogukkal élve a legközelebbi biztonságos kikötő felé tartanak."

"Ez a hajó nem fut be egy olasz kikötőbe sem, amíg én vagyok a belügyminiszter" - mondta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter. "Egy állam nem hagyhatja, hogy az embercsempészek bűntársai diktáljanak neki" - mondta a bevándorlásellenes Liga vezetője. Igaz az olasz belügyminiszter korábban engedélyezte, hogy partra szálljon 63 iraki kurd migráns, akiket az olasz haditengerészet hajója mentett ki egy viharból olasz vizeken

Egyelőre nem tudni, hogy sikerül-e megegyezésre jutni a többi európai uniós tagországgal a Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó migránsok befogadásáról. Az utóbbi hónapokban az Európai Unió több tagja jelezte, hogy kész menedéket nyújtani a Földközi-tengeren megmentett migránsoknak.

A Sea-Watch 3 hatvanöt migránst mentett ki szerdán egy gumicsónak fedélzetéről 55 kilométerre Líbia partjaitól. Róma 18 migránsnak, hét gyereknek, hét anyának, három apának és egy sürgős orvosi ellátásra szoruló férfinak adott engedélyt arra, hogy olasz földre léphessen.

"Egy várandós nő továbbra is a fedélzeten van, és elfogadhatatlan, hogy Olaszország csak a családok esetében ismeri el az alapvető emberi jogokat. A hajón tartózkodók mindegyike ember, és rendelkezik emberi jogokkal" - mondta Ruben Neugebauer, a német segélyszervezet szóvivője. Neugebauer szerint a migránsok között 15 gyerek van, közülük nyolcan kísérő nélkül, továbbá két csecsemő is a hajón tartózkodik.