Csinos, szőke, orosz nő húzta csőbe az osztrák alkancellárt az ibizai luxusvillában

2019.05.19. 12:40 Módosítva: 2019.05.19. 14:47

Filmbe illő, kalandos úton jutottak hozzá a Süddeutsche Zeitung újságírói a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt leleplező és lemondásra kényszerítő videóhoz. Mint megírtuk: a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjéről egy olyan titokban készített videó szivárgott ki, amelyen a politikus a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy ibizai luxusvillában azt ígéri egy orosz nőnek, hogy ha megveszi a legnagyobb osztrák napilapot és a választási kampányukhoz támogatást ad, cserébe zsíros állami megbízásokat kaphat.

Három órát kellett autóznunk a videó átvételéhez, majd egy benzinkútnál kellett várnunk. Onnan tovább irányítottak minket egy másik helyre, majd egy elhagyott hotel épületében adták át az anyagot. Az egész olyan volt, mint egy rossz filmben

- mondta Bastian Obermayer, a Süddeutsche Zeitung újságírója. Kollégája, Leila Al-Serori arról beszélt, hogy a videót a közzététel előtt alaposan feldolgozták és ellenőrizték. Megnézték, nem manipulált felvételről van-e szó. Az ibizai luxusvillában készített, rejtett kamerás felvétel hangminősége nagyon rossz volt, nem mindig tudták, ki beszél éppen. A német újságírók azt is bevallották, hogy sokszor ők sem mindig értették a cigiző, szusit, Red Bullt és vodkát vedelő politikusok osztrák dialektusát.  

Drogos hátsó szobák

Az újságírókat meglepte, hogy a két politikus mennyire kendőzetlenül beszél az ellenfeleik táborába tartozó politikusok személyes ügyeiről egy olyan nőnek, akit nemrég ismertek meg, és ők sem tudhatták, hogy tényleg az-e, akinek kiadta magát.

A laza beszélgetésben például a későbbi osztrák alkancellár arról pletykált, melyik politikus drogozik vagy melyikük homoszexuális. Ilyenekről az ember csak a legbelsőbb bizalmasainak szokott beszélni, mondták az újságírók. A kényelmes ibizai kanapén cigizgető Strache például arról fecsegett, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár is részt vett "drogos hátsó szobákban rendezett szexpartikon". 

Még érdekesebb, hogy ki az a csinos fiatal nő, akivel a vodkát iszogató politikusok beszélgetnek. Erre persze senki nem tudja a pontos választ, csak azt, hogy ő mit mondott magáról. 

A Süddeutsche Zeitung azt írja, a 7 órás videó elején látható, ahogy Strache és bizalmasa,  Johann Gudenus akkori bécsi alpolgármester találkozik a karcsú, szőke, hosszú hajú, magassarkú cipőt és elegáns dizájnerruhát viselő nővel, aki Aljona Makarova néven mutatkozik be. 

Az ő arccal nem látszik a videón, csak egy villanásnyira tűnik fel, amikor belép a terasz ajtaján. Aki Strache mellett ül, az párttársa felesége. Jelen van még a beszélgetésen az állítólagos orosz milliárdosnő szintén orosz kísérője is.

Aljona Makarovának lett egy lett útlevele is

A fiatal nő neve alapján egy Putyinhoz közelálló oligarcha, Igor Makarov unokahúga. A gázüzletágban érdekelt Igor Makarov vagyonát a Forbes  2,2 milliárd dollárra becsüli. Makarov a kilencvenes években kapcsolatban állt a Bécsben élő ukrán oligarchával, Dmitrij Firtasszal is. 

Strache megtévesztéséhez feltehetően a csinos szőke nő volt a csali, aki néhány hónappal korábban ismerkedett meg  Gudenusszal, akinek apja nem sokkal azelőtt halt meg, és a férfi éppen érzelmi mélyponton volt. A nő már akkor felvetette neki, hogy át akar települni Ausztriába, és megvenne egy vadászterületet magának. Később a nő vetette fel Gudenusnak, hogy szívesen megismerkedne Strachéval is. Így jött létre a találkozó az ibizai luxusvillában 2017-ben. 

Az állítólagos Aljona Makarovának lett állampolgársága is van, így szabadon utazhat az Európai Unióban. A videón azt mondja, szeretne Ausztriába költözni, ahol 250 millió eurót akar befektetni. A videón az is elhangzik, hogy a tőkéjét nem akarja a bankban tartani, az ugyanis "nem egészen legális". A nő azt mondja, meg akarja szerezni a legolvasottabb osztrák lap, a Kronen Zeitung 50 százalékát, és a lapot az Osztrák Szabadságpártnak kedvező irányvonalra állítaná át, cserébe viszont ellenszolgáltatást  vár.

Túlárazott állami megbízások

Erre ajánlja fel neki Strache, hogy ha a nagy befolyással rendelkező újság támogatja az FPÖ-t, a választások után kormányra kerülve zsíros állami megbízásokkal tudják meghálálni a segítséget. Strache több lehetőséget vázolt fel. Ezek között szerepel például az osztrák közszolgálati televízió, az ORF részleges privatizációja a Red Bull segítségével.  Elhangzik az is, hogy Strache számára példa az Orbán Viktor által kialakított médiakörnyezet, ami a kormány hatáskörében áll és a kormányt szolgálja. Felajánlotta Heinrich Pecina osztrák üzletember közvetítői szolgálatait, aki annak idején bezárta a Népszabadságot és a Mediaworks-öt átjátszotta kormányközeli köröknek. (Pecina az ibizai videó kiszivárgása után tagadta, hogy bármi köze lett volna a videón tervezgetett akcióhoz.)

Strache beszél az osztrák szerencsejáték-üzletág és az ivóvízszolgáltatás lehetséges magánosításáról is, amelyben az állam és a privát szolgáltató is jól járhat. Strache azt javasolja az állítólagos orosz milliárdosnőnek, hogy kormányra kerülésük esetén alapítson egy Strabaghoz hasonló céget, és onnantól minden olyan állami megbízást ő kap meg, amit addig a Strabag kapott - természetesen alaposan túlárazva.  

Úgy tűnik, ez az osztrák közvélemény számára nem elfogadható. Az alkancellárnak szombaton le kellett mondania. Azóta az osztrák kormánykoalíció is felbomlott, szeptemberre írnak ki új választásokat. Orbán Viktor szombaton az Index kérdésére azt válaszolta: Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartja, így nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tették, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.

Már áprilisban tudott róla egy német humorista

Azt egyelőre mindenki csak találgatja, hogy ki és milyen céllal készíthette a videót, és ezt miért most juttatták el a sajtónak. A legtöbben valamilyen titkosszolgálat munkáját gyanítják a háttérben, de többször felmerült Tal Silberstein, korábban Magyarországon is tevékenykedő izraeli kampánytanácsadó szerepe is az ügyben.

Még érdekesebb szál, hogy Jan Böhmermann német komikus már áprilisban tudhatott a videóról. A népszerű humorista akkor egy díjkiosztón élő videón jelentkezett be, amiben ironikusan arról beszélt, hogy néhány FPÖ-s barátjával épp bekokszolva és Red Bullt vedelve lóg egy orosz oligarcha ibizai villájában, ahol arról tárgyalnak, hogy hogyan szerezhetnék meg a Kronen Zeitungot, de erről többet nem mondhat.

Az akció mögött a Centrum a Politika Szépségéért elnevezésű akcionista művészcsoport rejtőzhet, amelynek Böhmermann is tagja. A Kurzschluss14 nevű Twitter-fiókot nem sokkal a Strache-videó kiszivárgása előtt hozták létre, és ennek első követője a Centrum a Politika Szépségéért volt. A Twitter-fiókon ezután sorra jelentek meg részletek a 7 órás videóból.  

A cikk a Süddeutsche Zeitung, a Die Presse, a Heute.at és a Frankfurter Allgemeine Zeitung írásai és videói alapján készült.  • Hírek
  • Hírek