Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy nem egyedül dolgoztak a Szkripal-ügy gyanúsítottjai

2019.05.19. 20:35

A Szergej és Julija Szripal megmérgezésével vádolt két orosz férfi egy titokzatos telefonhívást kapott a támadás napján, ami felveti annak lehetőségét, hogy a támadásban nem csak a két férfi vett részt – írja a Guardian

A nyomozók most annak a lehetőségét vizsgálják, hogy a telefonhívás egy jel volt arra, hogy az akciót sikeresen végrehajtották a támadók. Ez önmagában ugyan nem bizonyít semmit, de a nyomozók szerint más nyomok is utalnak arra, hogy a két gyanúsított nem egyedül dolgozott.

2018 márciusában egy angol kisvárosban, Salisburyben egy padon a lányával együtt rosszul lett egy volt orosz ügynök, Szergej Szkripal, aki kettős ügynökként a briteknek is dolgozott a '90-es, 2000-es években, és aki egyben kettős állampolgár is.

Néhány napon belül kiderült, hogy az oroszok által kifejlesztett novicsok idegmérget permetezte valaki a kilincsükre. Az ügyből óriási diplomáciai botrány lett, mivel a britek meg vannak róla győződve, hogy az oroszok állnak a támadás mögött. 

Szeptember 5-én sikerült beazonosítani a két orosz férfit, akik ipari és egyéb kamerák tanúsága szerint március 2-án érkeztek meg a londoni Gatwick repülőtérre. Harmadikán felderítették Salisburyt, majd visszatértek Londonba. Negyedikén, a mérgezés napján szintén Salisburyben jártak, majd visszatértek londoni szállodájukba. Itt kapták a rejtélyes telefonhívást, ami után egyből a reptérre mentek, és még aznap este visszarepültek Moszkvába.

Feltételezések szerint ez a telefonhívás jelezte, hogy indulhatnak, mert az akció sikeres volt. Ezt a repülőjegy-foglalás időpontja is megerősíti. 

A telefonálót azonban még nem sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak, ahogyan azt sem tudják, hogyan találhatott egy férfi négy hónappal a támadás után novicsoktartalmú üvegcsét Salisburyben, ami később a barátnője halálát okozta.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!