Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Vérengzésbe torkollott egy tádzsik fegyenclázadás

2019.05.20. 09:29

Fegyenclázadásban meghalt huszonkilenc rab és három fegyőr Tádzsikisztánban - írja az MTI. A rabok az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel álltak kapcsolatban a tájékoztatás szerint. Az eset a főváros közelében lévő egyik büntetőtelepen történt.

A lázadók késekkel és szúrószerszámokkal felfegyverkezve, szökés céljával túszul ejtették a létesítmény három alkalmazottját. Alkudozás kezdődött köztük és az őrök között, majd ez közelharccal végződött. A rabok három fegyőrt meggyilkoltak, többet pedig megsebesítettek, viszont az őrök lelőttek 29 lázadót. A történtek hatására a büntetőtelepen megerősítették az őrséget.

Rövid időn belül ez már a második fegyenclázadás volt tádzsik büntetőintézetben. Tavaly novemberben, az ország északi részén fekvő Hudzsánd város fegyházában volt zavargás. Akkor a hivatalos adatok szerint 21 fegyencet öltek meg, valamint meghalt két fegyőr is. A fegyház további öt alkalmazottja megsebesült. A történtek miatt leváltották az ország büntetés-végrehajtási intézményeinek teljes vezetőségét.