Közel 30 millió forintért lettek új amerikai lobbistái a kormánynak

2019.05.22. 21:20

Fél évre szóló, 100 ezer dolláros, vagyis közel 30 millió forintos szerződést kötött a Greenberg Traurig nevű floridai ügyvédi irodával a magyar kormány, melynek értelmében négy lobbistával erősítették meg a washingtoni pozícióikat – derült ki a Politico szerdai hírleveléből.

Az igazságügyi minisztériumhoz eljutott szerződés értelmében a New York-i Larry Levy, valamint a washingtoni Steve Barringer, Andrew Zausner és a korábbi képviselő Albert Wynn fog lobbizni a magyar kormány nevében a Kongresszusnál, emellett pedig a véleményvezérek elérésében is segédkezni fognak majd.

A lap azt írta, a magyar kormány már május 8-án visszaküldte az aláírt szerződést az Greenberg Traurignak, de Zaustner elmondása szerint a lobbisták csak Orbán múlt heti amerikai látogatása után kezdtek el dolgozni, így a látogatásban nem játszottak szerepet.

A Greenberg Traurig egyébként több szálon is kötődik Donald Trumphoz:

  • egyrészt sokáig itt dolgozott Rudy Giuliani, az amerikai elnök kiberbiztonsági tanácsadója,
  • másrészt pedig az irodát is vizsgálták az orosz kapcsolatokról szóló nyomozás során, mert az ügyfeleik között a Deutsche Bank is szerepel, ami Trump egyik fő kölcsönforrása.

Magyarország emellett továbbra is kapcsolatban van a Barnes & Thornburg, valamint a Policy Impact Communications lobbistáival is. A kormány pár éve amúgy eléggé megütötte a bokáját egy lobbistával, Connie Mack

rengeteg pénzt kapott, de eredményeket egyáltalán nem tudott elérni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla