Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Közel 30 millió forintért lettek új amerikai lobbistái a kormánynak

2019.05.22. 21:20

Fél évre szóló, 100 ezer dolláros, vagyis közel 30 millió forintos szerződést kötött a Greenberg Traurig nevű floridai ügyvédi irodával a magyar kormány, melynek értelmében négy lobbistával erősítették meg a washingtoni pozícióikat – derült ki a Politico szerdai hírleveléből.

Az igazságügyi minisztériumhoz eljutott szerződés értelmében a New York-i Larry Levy, valamint a washingtoni Steve Barringer, Andrew Zausner és a korábbi képviselő Albert Wynn fog lobbizni a magyar kormány nevében a Kongresszusnál, emellett pedig a véleményvezérek elérésében is segédkezni fognak majd.

A lap azt írta, a magyar kormány már május 8-án visszaküldte az aláírt szerződést az Greenberg Traurignak, de Zaustner elmondása szerint a lobbisták csak Orbán múlt heti amerikai látogatása után kezdtek el dolgozni, így a látogatásban nem játszottak szerepet.

A Greenberg Traurig egyébként több szálon is kötődik Donald Trumphoz:

  • egyrészt sokáig itt dolgozott Rudy Giuliani, az amerikai elnök kiberbiztonsági tanácsadója,
  • másrészt pedig az irodát is vizsgálták az orosz kapcsolatokról szóló nyomozás során, mert az ügyfeleik között a Deutsche Bank is szerepel, ami Trump egyik fő kölcsönforrása.

Magyarország emellett továbbra is kapcsolatban van a Barnes & Thornburg, valamint a Policy Impact Communications lobbistáival is. A kormány pár éve amúgy eléggé megütötte a bokáját egy lobbistával, Connie Mack

rengeteg pénzt kapott, de eredményeket egyáltalán nem tudott elérni.