A drogot választják az étel helyett az éhező emberek Jemenben

2019.05.22. 19:22 Módosítva: 2019.05.22. 19:55

A férfiak 90, a nők 70 százaléka napi fogyasztója a kat nevű drognak az éhínség sújtotta Jemenben. Nem ritka, hogy élelem helyett inkább drogra költenek az emberek - közölte a CNN.

A kat nevű cserjének hasonló hatása van, mint az amfetaminnak. Izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában. Friss levelekként árulják a piacon és rágcsálva fogyasztják.

Az ország termőföldjeinek 60 százalékát már katültetvények teszik ki. Ma már azokon a földeken is ezt termelik, ahol korábban kávéval és búzával foglalkoztak. A földművesek nagy része azért tért át a katra, mert más növény nem fedezi a költségeiket. Míg a búzát évente csak egyszer lehet learatni, addig a cserjét négyszer.

Jemenben a társasági élethez hozzátartozik a kat fogyasztása. Olyannyira fontos, hogy a reggel learatott leveleket délre már az ország különböző részeiben lehet megvásárolni a piacon. Egy fél kilós csomag nagyjából 5 dollárba kerül, amiből egy többgyerekes család egy napi élelmiszerét lehet megvenni. 

Jemenben évek óta polgárháború dúl. Egy ENSZ jelentés szerint 12 percenként meghal egy  gyerek, mert az alultápláltság miatt nem tud megküzdeni a betegségekkel. 

A CNN riportere kérdőre vonta a jemeni külügyminisztert azzal kapcsolatban, hogy az ország, bár nagyban függ a nemzetközi élelmiszersegélyektől, mégsem foglalkozik eleget a kattermelés leváltásával. Hussin Al-Ezzi nem értette, miért függ össze a kettő, hisz a cserje fogyasztása náluk nemzeti tradíció. A jemeni katipar 12 millió dollárt ér - ami épp háromszorosa az ENSZ által Jemennek küldött segélyek értékének.  • Tippek
  • Babaváró hitel