Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Merkel és Macron szerint itt az idő az ukrajnai helyzet rendezésére

2019.05.22. 05:20

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár "gesztusokat" kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében - közölte a francia elnöki hivatal.

A kedd este kiadott közlemény szerint Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő beiktatása után beszéltek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon a nyugat-európai vezetők, és hangsúlyozták, hogy "elérkezett a pillanat" az orosz-ukrán-európai kapcsolatokra nehezedő konfliktus rendezésére, és ennek érdekében kérték tőle, hogy "tegye meg a megfelelő gesztusokat a kedvező légkör kialakításához".

A hivatalába hétfőn beiktatott Zelenszkij öröksége az öt év alatt már 13 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus. Ukrajna a háború kirobbanása óta elvesztette az ellenőrzést a Donyeck-medence szénbányái és ipara fölött, valamint az oroszországi határának egy része fölött.

Kijev és a Nyugat szerint Oroszország katonailag támogatja az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatistákat, de ezt Moszkva tagadja. Putyin ukrajnai hibrid háborújáról itt írtunk bővebben.