Erik, Alexandra
EUR 382,85 Ft
USD 363,74 Ft
9 °C
23 °C

Egy németországi nő vállalta, hogy egy Európába csempészett merénylő alibi felesége lesz

2019.05.22. 15:46 Módosítva: 2019.05.22. 15:47

Vádat emeltek két nő ellen Németországban az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet támogatása miatt - közölte a szövetségi legfőbb ügyészségre hivatkozva az MTI.

Két különböző ügyről van szó, de a vádlott mindkét esetben német állampolgár.

Az egyikük, Derya Ö. 26 éves, ő az ügyészség szerint 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz. Miután feleségül ment a dzsihadista szervezet egyik harcosához, férjével a megszállt iraki és szíriai területeken élt az Iszlám Állam elől elmenekült vagy a terroristák által elüldözött emberek egykori lakásaiban.

Derya később elvált és hozzáment egy olyan férfihoz, aki magasabb rangot töltött be az Iszlám Államban. Néhány hét után azonban ezt a házasságot is felbontotta, és visszatért első férjéhez.

A közlemény szerint Derya közel-keleti tartózkodása során folyamatosan rendelkezett öngyilkos merénylet elkövetésére alkalmas robbanóövvel. Egy ilyen szerkezetet egyszer meg is próbált eladni az interneten. Ezen kívül első férjétől kiképzést kapott automata fegyverek használatára is.

Tavaly novemberben fogták el, most pedig külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és több további bűncselekménnyel is megvádolták.

A másik vádlott Songül G., aki Deryával ellentétben nem hagyta el Németországot. A vád szerint ugyanakkor rendszeres kapcsolatban volt az Iszlám Állam egyik Szíriában élő női tagjával, aki egy társával merényletet akart megvalósítani egy németországi tömegrendezvényen.

A szíriai nő terve az volt, hogy a támadás végrehajtására kiszemelt férfiakat embercsempészek közreműködésével juttatják el Németországba. Ezután jött volna a képbe Songül: ő biztosított volna álcát alibi feleségként egy, a terrorszervezet által küldött férfi számára, amíg a további utasításaira vár.

Songül 2016 szeptemberében ajánlotta fel, hogy befogadja az egyik potenciális merénylőt és összeházasodik vele. Szíriai cinkosai ugyan ebben az évben novemberben el is indítottak két férfit, hogy végrehajtsák a merényletet, de nem sikerült kijuttatni őket a polgárháború sújtotta közel-keleti országból.

Azt nem lehet tudni, hogy Németország melyik részére tervezték a terrorcselekményt, amelyben Songül is segédkezett volna.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek