János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éhen halt egy egyedülálló anya és két ikerlánya Bécsben

2019.05.23. 15:41

Valószínűleg éhen halt az a 45 éves nő és két 18 éves ikerlánya, akiket két napja találtak holtan egy önkormányzati lakásban Bécs külvárosában. Kedd reggel fél 9 körül a tűzoltók és a rendőrök együtt törtek be a zárt ajtók mögé, miután az egyik rokonnak rossz előérzete támadt, és értesítette őket. Az előszobában találtak rá a szerb származású anyára, a 45 éves Vesna M.-re,

a nappaliban pedig a két lánya holtan hevert a kanapén.

Az osztrák rendőrség csütörtökön osztotta meg a boncolás részleteit a nyilvánossággal, ezek szerint sem erőszakra, sem betörésre, sem mérgezésre utaló nyom nincs, a háromtagú család az éhezésbe halt bele, már március vége–április eleje körül. Egyelőre nincs indítékra utaló nyom, a lakásban nem hagytak hátra búcsúlevelet, ahogy ételt sem találtak sehol a nyomozók, viszont nem is osztottak meg minden részletet az újságírókkal.

A szomszédok elmondásai alapján az ikrek értelmi fogyatékosok voltak, amit megerősített az Ifjúságvédelmi Hivatal a Heuténak: eszerint a két, igen félénk lány késleltetett ütemben fejlődött kortársaikhoz képest, ennek tünetei pedig idővel egyre nyilvánvalóbbá lettek. Az iratok szerint viszont nem állapítottak meg náluk ennél súlyosabb fizikai vagy mentális zavart, a Bécsi Gyermek- és Ifjúságvédelmi Hivatal szerint pedig ha lett volna ilyen, „akkor automatikusan több támogatás jutott volna a családnak, pénzügyileg is”.

Az anya súlyos pszichés betegséggel küzdött, azt viszont nem tudni, állt-e kezelés alatt emiatt, írja az Österreich. Korábbi férje elől többször is női menedékházba kellett menekülnie a 45 éves Vesnának, amíg 2016-ban el nem váltak. Azóta éltek a florinsdorfi lakásban, amit az önkormányzat utalt ki nekik, a családnak viszont nem volt semmilyen kapcsolata a házban élő többi lakóval. Alig látták őket a szomszédok, férfi soha nem járt a közelükben,

viszont gyakran lehetett hallani üvöltözéseket a zárt ajtók mögül.

Hírek szerint a családnak komoly anyagi gondjai voltak, a gyerekek pedig a tankötelezettség lejárta után, 15 éves koruktól nem is jártak iskolába. Nem sokkal a kiiratkozás után ment ki utoljára hozzájuk a gyámvédelem, akik viszont az ellenőrzés után nem láttak beavatkozásra való okot. A rendőrség továbbra is nyomoz, elsősorban a rokonok után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!