Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sok száz külföldi nem tudott szavazni egy baki miatt a briteknél

2019.05.23. 20:35

A szavazóhelyiségekből fordítottak vissza több száz EU-s állampolgárt a briteknél egy adminisztratív baki miatt. Nagy-Britanniában már csütörtökön szavaznak az EP-választáson, de a jelek szerint nem megy/ment minden tökéletesen, írja a Reuters.

A választók azt állítják, hogy az urnáknál a nevük ki volt húzva azzal, hogy nem sikerült minden szükséges adminisztratív papírmunkát elintézniük az átjelentkező külföldi voksolóknak időben. Ha ugyanis egy EU-s polgár a briteknél akart szavazni, akkor 12 nappal előtte kellett jeleznie. A Reutersnek nyilatkozó Ana Clara Paniago ugyanakkor azt mondta, hogy ő időben intézkedett, viszont az a papír, ami szerint ő a briteknél szavaz, egyszerűen nem érkezett meg időben a célállomásra.

A Guardiannak nyilatkozó jogász szerint

az Európai Unió Működéséről szóló szerződést sértette meg az Egyesült Királyság

azzal, hogy nem biztosította a feltételeket a szavazáshoz a külföldi EU-s állampoglárok számára. A 20. cikkely szerint az adott ország állampolgáraival azonos feltételekkel szavazhatnak az EU más állampolgárai is az EP-választáson.

A választási bizottság azt közölte, hogy megértik a frusztrációját annak, aki áldozata volt a hibának.

A britek eleve nem is vettek volna részt az egészben az eredeti tervek szerint a március 29-i brexit miatt, de a hosszú szüttyögés miatt mégis belecsúsztak. Egyes megfigyelők szerint a kapkodó szervezés is oka lehet a bakinak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!