Boris Johnson: Deal nélkül is ki kell lépni

GettyImages-1131501880
2019.05.24. 16:23

Megszólalt a brexit ügyében Boris Johnson volt külügyminiszter, akit a legesélyesebbnek tartanak arra, hogy átvegye a ma lemondott Theresa May helyét a konzervatív párt élén, illetve kormányfőként. Johnsont egy gazdasági konferencián csípték el egy rövid interjúra Svájcban.

Október 31-én elhagyjuk az EU-t, akár lesz egyezség, akár nem lesz

- jelentette ki. 

Theresa May végső soron abba bukott bele hároméves kormányzás után, hogy mindenképpen az Európai Unióval megkötött megállapodás szerint, rendezett körülmények között akarta kivezetni Nagy-Britanniát az unióból. Az általa tető alá hozott megállapodásnak azonban nem sikerült többséget szerezni a brit parlamentben, a képviselők háromszori nekifutásra is leszavazták. May attól mindvégig elzárkózott, hogy egyezség nélkül léptesse ki az országot az EU-ból, mivel tartott ennek várható gazdasági következményeitől. A no deal brexit lehetőségét egyébként szintén elutasította a képviselők többsége - mint ahogy minden más szavazásra bocsátott opciót is.

A 2016-os népszavazáson a brexit mellett kampányoló Johnson a jelek szerint nem akarna hasonló megoldhatatlan helyzetbe kerülni, amennyiben megválasztják, és nem zárja ki az egyezség nélküli távozás lehetőségét - de első körben nem ebben gondolkodik, hanem az EU-val megkötött megállapodás újratárgyalásában:

Jó megállapodást úgy érhetünk el, ha felkészülünk a megállapodás nélküli kilépésre is

- vázolta fel stratégiáját. És hogy miért lenne sikeresebb az EU vezetőivel való tárgyalásokban, mint May?

"Egy új vezetőnek meglenne a lehetősége, hogy másként intézze a dolgokat, és egy új kormánynak az ehhez szükséges lendület sem hiányozna" - állította.

Ennek némileg ellentmond, amit Simon Coveney ír külügyminiszter, a britekkel folytatott tárgyalások egyik kulcsszereplője nyilatkozott:

"Úgy vélem, hogy az Európai Unió egy új miniszterelnökkel sem köt kedvezőbb vagy lényegileg más megállapodást, mint amit Theresa May-jel kötött volna" - jelentette ki egy ír rádióadónak. "Azt hiszik, hogy egy új kormányfő keményebb tárgyalópartnernek bizonyulhat, és jobb egyezményt harcolhat ki Nagy-Britanniának. Csakhogy az EU nem így működik."

Mindez azt is jelenti, hogy May távozásával megnőtt a kemény brexit, vagyis az egyezség nélküli távozás valószínűsége. Isabel Celaa spanyol kormányszóvivő úgy fogalmazott: "Ilyen körülmények között a kemény brexit már-már megállíthatatlan realitásnak látszik." Mark Rutte holland miniszterelnök szintén arról beszélt, hogy az EU nem fogja újratárgyalni a megállapodást az új brit kormányfővel, mivel "a problémát nem Theresa May jelentette".

May utódját a konzervatívok július közepére választhatják meg, a jelöléseket az ezzel foglalkozó bizottság a június 10-én kezdődő héttel tervezi lezárni. Az új pártelnököt többkörös szavazással választják meg.  • Hírek
  • Lakáshitel