Strache: Más politikus is szokott ötletelni arról, hogyan szerezzen gazdasági támogatókat

2019.05.24. 11:47 Módosítva: 2019.05.24. 12:33

Három ember ellen tett feljelentést Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korrupciós botrányba keveredett és lemondott elnöke. A politikus egy Facebookon közzétett videónyilatkozatban nem nevezte meg a három embert, kizárta, hogy lennének más kompromittáló videók róla, majd sajátos magyarázkodásba kezdett.

A politikus azt mondta: ő egy kompromittáló célzattal megrendezett szituáció egyik szereplője volt, de természetesen neki is van bizonyos felelőssége az ügyben, és szégyelli magát azért, amit szabadsága alatt egy magánjellegű beszélgetésben mondott.

Gondolatkísérleteket mondtam ki, amik hülyeségek és a politikában teljes mértékben elfogadhatatlanok. Más politikusoktól sem idegenek azonban az ilyen gondolatkísérletek, amelyekben azokról az eszközökről és utakról ötletelnek, amelyekkel pártjuk politikai céljait megvalósíthatják, médiabeli népszerűségét növelhetik és gazdasági támogatókat, szövetségeseket szerezhetnek.

Ezután azzal folytatja a magyarázkodást, hogy a gondolatok szabadok, így a gondolatkísérletek is, és ilyenek megfogalmazása egy magánbeszélgetésben sem nem illegális, sem nem büntetendő.

Mint megírtuk: az akkor még ellenzéki politikusként dolgozó Strachét egy bécsi ügyvéden és egy müncheni biztonsági cég alkalmazottján keresztül egy lett állampolgárságú orosz nő csalta lépre 2017 júliusában egy ibizai luxusvillában. A nő az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénzügyi finanszírozását, és a Kronen Zeitung felvásárlásán keresztül a párt médiatámogatását vetette fel neki. A vodkát és Red Bullt fogyasztó Strache cserébe arról beszélt, hogy kormányra kerülésük esetén a magát az egyik orosz oligarcha rokonának mondó nő is részesedhetne az osztrák szerencsejáték-iparból, a privatizált ivóvízellátásból, az osztrák közszolgálati adó, az ORF magánosításából, és minden olyan állami nagyberuházást ő kapna meg, amit eddig a Strabag végzett. 

Képernyőkép Strache rejtettkamerás felvételéről
Képernyőkép Strache rejtettkamerás felvételéről

Strache a videóban azt mondja: az ibizai találkozó után soha többet nem találkozott a nővel, és az ott elhangzott ötletek semmilyen fórumon nem kerültek szóba, legfőképpen semmilyen valós cselekvésben nem öltöttek formát. 

Megjelentek olyan hírek, hogy már korábban ajánlgattak kompromittáló anyagokat az Ausztriai Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) és a médiának arról, hogy Strache egy garázsban pénzt vesz át, illetve drogot fogyaszt. Strache erre azt mondta: az ilyen felvételekre vonatkozó kijelentések abszurdak és csak a lejáratását szolgálják.  

Strache hangsúlyozta: mindettől függetlenül vállalta a felelősségét, és  alkancellári és pártelnöki posztjáról is lemondott. Mindezt azért tette, mert nem akarta veszélyeztetni az Osztrák Néppárttal (ÖVP) közös kormánykoalíciójuk munkáját.

Azt, hogy a 2017-ben készült videót közvetlenül az európai parlamenti választások előtt hozták nyilvánosságra, Strache az osztrák kormány és az egész ország elleni célzott támadásnak tartja. "Ha csak engem akartak volna kompromittálni, ezt bőven megtehették volna a 2017-es választási kampányban" - mondta a Facebookon megjelent videójában.  Strache bejelentette: három ember ellen tett feljelentést az ügyészségen. A hatóság dolga lesz felderíteni a történtek hátterét, de utalt arra, hogy ennél többen vehettek részt a megtévesztésében.   • Hírek
  • Hírek