Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Exit poll: Az uniópárti miniszterelnök pártja áll az élen az írországi EP-választáson

2019.05.25. 00:12 Módosítva: 2019.05.25. 01:47

Leo Varadkar ír miniszterelnök pártja nyerte meg az írországi európai parlamenti választást egy exit poll adatai szerint – közölte az AFP. Az uniópárti, jobbközép Fine Gael kormánypárt főleg a brexit körüli veszélyekre hívta fel a figyelmet az EP-kampányban.

May lemondásáról beszélt, miközben szavazott

„A brit politikát felemészti a Brexit kérdése, és ez még nagyon hosszú ideig így is fog maradni. Most új fázisba lépünk, amely lehetséges, hogy veszélyeket hordoz Írország számára” – nyilatkozta Theresa May lemondására reagálva Varadkar, miközben leadta szavazatát az európai parlamenti választáson.

„Akárhogy is alakuljon, mi megőrizzük a hidegvérünket, és tovább építjük és mélyítjük szövetségeinket Európában” – tette hozzá. Az ír miniszterelnök amiatt aggódik, hogy egy új euroszkeptikus brit kormányfő majd megállapodás nélkül vezetheti ki Nagy-Britanniát az EU-ból.

Meglepetés, hogy a dublini választókerületben egy országosan csak 9 százalékon álló párt végzett az élen: a szavazók 23 százaléka a Zöld Pártra szavazott, akik a klímaváltozás veszélyeire építették a kampányt.

Ezzel bőven előzték a második helyet 14 százalékos eredménnyel megszerző kormánypártot.

A három írországi választókörzetből a másik kettőt a kormánypárt nyerte meg.

Az Irish Examiner cikke szerint a jobbközép kormánypárt a szintén jobbközép Fianna Fáil párttal holtversenyben áll az élen az országos, összesített eredmény szerint:

  • Fine Gael 23%
  • Fianna Fáil 23%
  • Sinn Féin 12%
  • Greens 9%
  • Labour 6%
  • Social Democrats 3%
  • Solidarity - People Before Profit 2%
  • Independent Alliance 2%

Az exit poll elkészítéséhez 3000 szavazót kérdeztek meg. Hivatalos eredmények csak az összes uniós választás lezárulása után lesznek, magyar idő szerint vasárnap este 11 órakor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!